Két csapat, egy kapitány - Tompa Gábor csapatai a K&H olimpiai maraton váltón

Kripli Tím és Csá Gyíkok, Én Leléptem! - Tompa Gábor e két formáció csapatkapitánya lesz a 17. K&H olimpiai maraton váltón május 16-án.

A 36 éves rendőr alapvetően hosszú távú versenyekre koncentrál, idén teljesíti 36. maratonját. A szórakozást azonban az ilyen baráti megmérettetések jelentik, ahol nincs teljesítménykényszer.

- Hogyan lehet két csapatot is egyszerre koordinálni majd a versenyen?

- Nincsen nehéz dolgom, hiszen egy-két kivétellel már mindenki részt vett ezen a maraton váltón. Rutinosak a csapattársak, tudják mi a feladatuk. 1995-ben álltunk rajthoz először a Kossuth téren. A következő esztendőben már Kripli Tímként neveztünk, és azóta rendszeresen ott vagyunk a megmérettetésen. A 90-es évek elején kezdtem futni, elsősorban félmaratonokat, maratonokat, barátaimat pedig egy kisebb távra próbáltam beszervezni. Megfogta őket a hangulat, a körítés, azóta mindannyian teljesítették már a 42 kilométeres távot.

- Mivel csalogattad ki őket a Kossuth térre?

- A barátaimnak mindig azzal érvelek, a csapatverseny annyiban más egy egyéni futástól, hogy itt nem önmagunkért, hanem a csapatért futunk. Mindenki fejében ott van a gondolat: most nem én számítok! A 17. K&H olimpiai maraton váltón sem fogunk versenyezni senkivel, maximum az idővel. Inkább a hangulatra koncentrálunk, a téren van egy törzshelyünk, ott gyűlnek a csapattagok, a barátok és az ismerősök. Beszélgetünk, iszogatunk és élvezzük a napsütést. Néha meg is feledkezünk magunkról, már arra is volt példa, hogy futótársunk a célból kiabált, hogy beért, ideje lenne, ha valaki átvenné tőle a botot...

- Önmagaddal szemben milyen elvárásokat fogalmaztál meg a 17. K&H olimpiai marton váltóra?

- Miután én állítom össze mindkét csapatot, ezért a Kripli Tímben a rajt az enyém lesz, míg a másik csapatban a második szakaszt vállaltam magamra. Számításaim szerint lesz időm pólót cserélni és inni is egyet, míg megkapom a stafétát. Szeretném hozni a megszokott eredményt, azaz 26 perc alatt teljesíteni a távot, másodjára pedig kiegyeznék egy 4 perces átlaggal, és akkor még mindig fél óra alatt maradok. Remélem, marad elég erőm, ugyanis most vasárnap Genfben fogok maratont futni. Eredetileg korábban Bostonban álltam volna rajthoz, ám ezt az izlandi hamufelhő meghiúsította. A Kripliknél egyébként hagyomány, hogy három órán belül érjünk célba, ezúttal néhány törzstag kiválásával ez nehéz lesz. Egyedül Szabó Gabiban (tavaly OB-második volt) bízhatok, aki számunkra hihetetlen tempót diktálva általában 22 perc alatt futja a 7 kilométert, erősen feljavítva az átlagunkat.fb share