ARD: Az orosz atléták 99%-a doppingol

A német ARD szerdán bombát robbantott a "Szigorúan titkos dopping: hogyan csinál győzteseket Oroszország" című oknyomozó riportjával. A megszólalók azt erősítették meg, hogy az orosz sikerek mögött legtöbbször jól szervezett doppingolás áll, és arra is jól működő rendszert találtak ki, hogy a teszteken megbukott sportolókat fedezzék.

Nem érheted el a céljaidat dopping nélkül. Doppingolnod kell, ez így működik Oroszországban. Szükséged van segítségre, hogy érmet szerezz. És a segítség a dopping, a tiltott szerek – mondta a 800 méteren versenyző Julija Ruszanova, akit tavaly két évre tiltottak el azért, mert a biológiai útlevelében megadott vérértékeitől eltérő mintát adott.

A diszkoszvető Jevgenyija Peherina még ennél is súlyosabb helyzetről számolt be: "A legtöbben, az orosz atléták 99 százaléka használ tiltott szereket. Mindent megkaphatsz, amit csak a sportoló akar."

Az, hogy valaki bármit beszed, még nem garancia a sikerre. A győzelem csak akkor ér valamit, ha a doppingellenőrzésen is átmegy a sportoló. A riport szerint az orosz szövetségek abban is szervezetten vettek részt, hogy biztosítsák a negatív mintákat.

Ruszanova szerint azt javasolták neki, hogy a hűtőszekrényében mindig tartson tiszta vizeletmintát, mert azt felhasználhatják majd a teszteken. A futónő titkos felvételeket is készített arról, hogy a válogatott vezetőedzője, Alekszej Melnyikov és orvosa, Szergej Portugalov is részt vett a doppingolásban.

A korábban az orosz antidopping-szervezetnél dolgozó Vitalij Sztyepanov is a rendszer korruptságáról számolt be. Azt mondta, rendszeresen kaptak telefonhívásokat a sportért felelős minisztériumból, ha be akarták azonosítani, melyik sportoló doppingolt. "Ha ismeretlen volt, akkor a teszt maradt pozitív, de ha valami híresebb vagy éremesélyes fiatal volt, akkor hibának kellett elkönyvelni, és nem jelentették."

Hogy elfedjék a pozitív eseteket, a sportolóknak keresetük öt százalékát kellett átadniuk. A Chicago Marathont háromszor megnyerő Lilija Sobukova állítólag 450 ezer eurónyi kenőpénzt fizetett, hogy tiszta maradhasson, és részt vehessen a londoni olimpián. Sokra nem ment vele, őt is két évre eltiltották.

Az ARD birtokába került egy olyan videó is, amin a 800 méter olimpiai bajnoka, Julija Szavinova is arról beszél, hogy csak gyógyszerekkel lehet sikert elérni.

A műsorban elhangzott állítások mindenkit sokkoltak. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség is az ügy kivizsgálását ígérte.

Forrás: Sportgézafb share