52.304 kilométerrel zárult a II. Országfutás

Október 24-én, nemzeti ünnepünk hétvégéjén újra sportolt az ország. Megmozdított, megizzasztott több mint ötezer embert a II. Országfutás.


A tavaszi I. Országfutás eredményét - a közel 4000 szabadidejében sportoló 46733 km-ét - túlszárnyalva 5303 regisztráló 52304 km-t teljesített az egésznapos eseményen. Bárki futhatott vagy gyalogolhatott nemre, korra, testsúlyra való tekintet nélkül, az ország bármely pontján, hiszen a cél az volt, hogy különösebb anyagi ráfordítás nélkül, mindenki a saját tempójában, a lakóhelyén, vagy ahol éppen tartózkodik, a nap folyamán mozduljon meg.

Sokan voltak, akik hosszú, passzív, fotelben eltöltött időszak után kezdtek edzeni, hogy a vállalt távot sikeresen teljesítsék. Sok helyen közösségek (munka-, lakó-, futótársak, barátok) alkottak csapatokat és futottak együtt. Több helyen még közös frissítőpontok is kialakításra kerültek.

Akik futásra nem voltak felkészültek, ők választhattak gyaloglást, túrázást, így kisgyerekes családok, idősebbek is sokan megmozdultak. A kezdeményezéshez - melynek védnöke Monspart Sarolta tájfutó világbajnok - olyan hírességek is csatlakoztak, mint Lubics Szilvia (ultramaratonista), Maráz Zsuzsi (ultramaratonista), Kovács Katalin (olimpiai bajnok kajakos), Kovács Kokó István (olimpia bajnok ökölvívó) és Csipes Ferenc (olimpiai bajnok kajakos).

Az országhatár hossza 2246 km, aminek a jelképes körbefutása volt az elsődleges cél. A második eseményen is több mint kétszer "körbesportolták" a határt!fb share