Kistelepülés fut váltót a fővárosban

A 26. SPAR Budapest Nemzetközi Maraton® Ekiden Váltójában idén van Fut a település! kategória is. Rábapatona község 4 csapatot is indít a futáson - Patonai Gáborral, a helyi közművelődésért felelős személlyel beszélgettünk arról, hogyan is kerülnek a futók Budapest utcáira.

- Hogy értesültetek a Fut a település kategóriáról, az Ekiden Váltóról?
- A váltó futásról a párom édesanyja értesített, aki megkapta a BSI felhívását.

- Bemutatnád pár szóban a településeteket?
- Rábapatona egy Győr közeli, Rába parti település, közel két és félezer lakóval. Alapintézményekkel, bölcsődével, óvodával és általános iskolával. Az itt élők zöme Győrbe ingázik.

- Milyen a helyi sportélet, hogy ilyen sokan indulnak tőletek? - A településen a labdarúgás dominál, de korábban volt kézilabda, asztalitenisz, valamint teke is. Terveink szerint a futás segítségével újabb lendületet kap a helyi sport, mind többen csatlakoznak hozzánk, illetve más sportágak is népszerűbbek lesznek általa. Szeretnénk felhívni mindenki figyelmét a tömegsport jelentőségére és a közösségi összetartozás e fontos eszközére, az egészségmegőrzésben játszott szerepére.

- Hogy sikerült ilyen sok csapatot összeszervezni? Kikből állnak a csapatok?
- A csapattagok majd mindannyian sportoltak korábban, de van közöttük olyanok is, akik csak a váltó miatt kezdtek el edzeni. Néhányan egykor labdarúgók voltak, de a mai napig együtt játszanak, és egy baráti társaságot alkotnak. Mások csupán saját egészségük és kondíciójuk miatt futottak korábban, de most a verseny arra ösztökélte őket, hogy újra kezdjék. A csapat legfiatalabb tagja 15 éves, míg a legidősebb 52. Mind a négy csapatunkban futnak férfiak (11) és nők (9) egyaránt. Egy teljes család is indul, ahol a szülőkhöz két lányuk csatlakozott, de van testvérpárunk, anya és fia, illetve apa és fia, két szülő és az egyik gyermek, no és két párunk is!

- Mennyire kovácsolta össze a helybelieket ez az esemény?
- Indítottunk a Facebook-on egy közösséget a résztvevőknek, támogatóknak és szimpatizánsoknak. Többek között ennek köszönhetően tudtunk néhány közös edzést szervezni, illetve a fontosabb információkat megosztani egymással. Szinte mindenki részt vállalt a csapatok szervezéséből, kezdve a szakmai információktól, tanácsoktól, a toborzáson át, az út megszervezéséig.
Reményeink szerint ez a kis csoport alapjává válik egy helyi futó közösségnek és a későbbiekben mind többen csatlakoznak hozzánk, és számos további versenyen vehetünk majd részt.

- Hogyan jöttök az eseményre?
- A hétfői közös megbeszélésen úgy döntöttünk, hogy a közösség jobb összekovácsolása miatt egy busszal utazunk fel valamennyien.

- Lesz-e egységes mezetek?
- Nagyon sok támogatást nyújt a település. A Tutti Kft.-től kaptunk felsőket, az önkormányzatunk pedig biztosította a nevezési díjat, valamint az egységes pólók feliratozását. A verseny közeledtével mind többen érdeklődnek az eseményről, és támogatásukról biztosítanak.

- Mit szeretnétek elérni a futáson?
- Mivel ez lesz majd mindannyiunk első ilyen nagyszabású versenye, ezért valamennyi csapat elsődleges célja a táv sikeres teljesítése, bár a fiatalabbak vérmesebb terveket szőnek, ők szeretnének jó helyezést elérni.fb share