Monspart Sarolta lelkesítője

Soha ne add fel!

"A gyönge nem harcol. Aki erősebb, harcol talán egy óra hosszat. A még erősebb hosszú évekig küzd. De egész életén át küzd a legerősebb. A legerősebb nélkülözhetetlen."

Bertold Brecht

Tisztelt Olvasó!

Lehetne jobb a közérzete? Alig fér el a saját bőrében? Csúnyán kövér képet mutat a szobatükör? Úgy érzi két bal lába van? Ráadásul még ügyetlennek is tűnik?! Ha többnyire igen az igazi válasza, akkor most határozza el, hogy új, testmozgásban gazdagabb életet kezd. Még ma este.

Nincs kifogás. Sem nyafogás. A vacsora helyett lesz az első edzés. Kényelmes sportcipő kellően vastag sportzoknival, valamint kopott és agyonmosott sportöltözet lehet a szerelés. Futni kezdünk eleinte sok gyaloglással. Kutyával, baráttal, barátnővel, gyerekkel, házastárssal, munkatárssal, szomszéddal vagy éppen egyedül induljon a sportos élet. Kinek, ahogy tetszik... Kinek, ahogy sikerül... Az edzés az első lépéssel kezdődik. Ezzel lépjük át otthonunk küszöbét. Az ajtó bezárult mögöttünk. Innen lelkileg már könnyebb. Bár gyakran gondolja a kezdő, hogy miért fussak, ha nem is kergetnek?! Különben is elmúltam már húszéves... Döntsön és fusson!

ÁLTALÁNOS TANÁCSOK KEZDŐ FUTÓKNAK

 • Sosem késő elkezdeni!
 • Minden kezdet nehéz, ez sem lesz könnyű!
 • Az egyéni célkitűzés hasznos, könnyíti a teljesítést.
 • Társaságban kellemesebb - gyalogolni - futni és izzadni is!
 • A futáshoz a legfontosabb kellék a jó sportcipő.
 • Minden edzés bemelegítéssel kezdődik és levezetéssel ér véget.
 • A fokozatos kezdésnél a kis izomláz jó jel, a kimerültség nem!
 • Az edzést étkezés után két órával tanácsos elkezdeni. Ez is egyéni.
 • Kezdő sportolók a hosszabb táv lassabb megtételére helyezzék a hangsúlyt, ne a sebességre.
 • Hidegben, hűvösben öltözködjön rétegesen. Sose viseljen műszálas fehérneműt.
 • A harminc éven felüliek kezdjék a sportos életmódot orvosi vizsgálattal, még akkor is, ha egészségesnek érzik magukat!
 • Lázasan, betegen tilos a sportolás!
 • Nincs ügyetlen, kétballábas futó, legfeljebb akaratgyenge.
 • Nem szenvedni, hanem futni/gyalogolni érdemes!

A Futás Nagyasszonya

Szabálytalan portré Monspart Saroltáról

Monspart Saroltát talán csak egyetlen kérdéssel lehetne zavarba hozni! Nevezetesen, hogy a futással kapcsolatban hány cikket, tanulmányt, beadványt és edzéstervet írt már életében, hány előadást tartott a témáról, és - "könnyítésül" - , hány hölggyel és úrral szeretette meg a futást? Bár Sarolta "civilben" matematika-fizika szakos tanár, mégsem tudna még megközelítő adatot sem mondani. Jótanácsait, edzésterveit ugyanis futógenerációk adják egymásnak tovább, egy-egy edzésterv-vázlatát több ezren alakították-alakítják magukra, egy-egy cikke nyomán ugyancsak sokan húztak futócipőt, és készülnek lelkesítő célokra: az utcai versenyek 10, 21, sőt 42 kilométerére. Pedig maga Monspart Sarolta számára sem volt gyerekként egyértelmű, hogy belőle egyszer világbajnok lesz!

"Kövér és ügyetlen kisgyerek voltam" - kezdi Saci mindig, ha pályafutásáról kérdezik, azzal az apró vállrándítással, hogy valóban érdekes ez valaki számára? Nem szeret magáról beszélni, inkább mindig újabb tanítványairól mesél, arról a csodáról, hogy középkorú emberek milyen lelkesedéssel vetik bele magukat a futás világába. Pedig ez nagyrészt éppen az Ő érdeme! Egyszerűen fáradhatatlan. 1960-ban kötött ki az akkor még alig ismert sportágnál, a tájfutásnál. Tizennégy éven át volt verhetetlen idehaza, és 1972-ben a világ legjobb tájfutónője! Még ebben az évben hazai sporttörténelmet írt, mikor elindult a csepeli maratonon. Addig ugyanis tiltott volt idehaza a nőknek a klasszikus táv lefutása. Nemcsak, hogy végigcsinálta - a szervezők felháborodása ellenére -, hanem három órán belüli célidejével Európa leggyorsabb női maratonistája lett! Svédországban járva egy női futóverseny után az egyik szorgalmazója volt a magyar kocogómozgalom megszervezésének. Nevéhez fűződik a Magyar Rádió futó-kocogó napjainak létrehozása. Élsportolói pályafutása közben szerezte meg tanári diplomáját, majd szakedzői és sportszervezői végzettségeket is "bezsebelt" a TF-en. Atlantában 1978-ban, a világ első nemhivatalos női maratoni bajnokságán a dobogó második fokára futott fel! Ezután történt a tragédia: kullancs okozta agyhártyagyulladásának "túlélése" két évébe került. Amikor kiderült, hogy többé már nem lehet élsportoló, a hazai szabadidősport és a népegészségügy fellendítésére tette fel az életét. Nagysikerű könyvet írt Dr. Miltényi Mártával közösen a "Futás csodálatos világáról"? számtalan propaganda-anyagot szerkeszt, stratégiai- és felkészülés terveket gyárt, szervezi és életben tartja a női futóklubokat, ahol edzéseket is vezet, és persze számtalan újságba, kiadványba publikál rendszeresen.

-m-fb share