Nowosielski Júlia: Keményen küzdeni és faragni az időből

Nowosielski Júlia komolyan gondolja, hogy mindig képes fejlődni. Ebbe hajlandó rengeteg energiát fektetni. Módszeresen készül az 1. BSI Velencei Tóúszásra.

- Első verseny, és rögtön a hosszabb táv. Miért?

- Egy évvel ezelőtt tanultam meg gyorsúszni, előtte mellúszásban úsztam nem olyan nagy távokat. Aztán úgy döntöttem, fogadok egy személyi edzőt, hogy tanítson meg a gyorsúszás rejtelmeire, mert mindenki elhúzott mellettem. Ez a tanulási folyamat közel öt hónapig tartott, de azóta is folyamatosan fejlesztem magam. Most ott tartok, hogy hetente kétszer négy kilométert gyakorlok. Ezért is mertem bevállalni a háromezer méteres hosszabbik távot. Ezt a távot medencében gond nélkül leúszom. Kicsit izgulok, mert ez lesz az első nyílt vízi versenyem. Nem tudom, milyen körülmények várnak rám. Úgy hallottam, hogy teljesen más lesz, mint az uszodai közeg.

- Úgy tűnik, komolyan gondolod.

- Áprilisban jelentkeztem a versenyre, és egyből el is kezdtem készülni rá. Egyre nagyobb szakaszokat úsztam le egyben, egyre kevesebbszer álltam meg. Próbálgattam, mennyit tudok egyben leúszni. Mostanra a három kilométerrel nincs gondom, ezt egy óra alatt megteszem, és aztán még egy kilométer levezetés a penzum. Nagy kihívás amatőr úszóként egy ilyen versenyen elindulni, főleg, hogy egy évvel ezelőtt tanultam meg a gyorsúszást, és eljutottam odáig, hogy elindulok egy három kilométeres versenyen. Ez számomra nagy eredmény.

- Felépítetted magadban a versenyt?

- A célom az, hogy egy órán belül teljesítsem a távot. A medencében ez már megy. Biztos, hogy a versenydrukk még jobb eredményt fog kihozni belőlem, erre számítok. Amire nagyon fogok figyelni, hogy ahogy tőlem telik, tökéletes technikával menjek végig. Ahogy számolgattam, szeretnék tizennyolc perces kilométereket úszni. A következő lépés a fejlődésemben az Öbölátúszás lesz, ami 3,6 kilométer. Ha egy szóval kellene megfogalmaznom, hogy mi a motivációm, akkor azt mondanám, hogy a teljesítményorientáltság.fb share