Két magyar a RAAM céljában

Járvás Tamás az 5. helyen ért célba a Race Across America (RAAM) ultratávú kerékpárversenyen. Az Amerikát keresztben átszelő versenyen a 3000 mérföldet 10 nap, 8 óra és 44 perc alatt teljesítette. Szőnyi Ferenc ideje 11 nap és 10 óra és 3 perc volt, ő a 14. helyen ért célba.

A RAAM az Egyesült Államok nyugati partjáról haladt a keleti felé. A 12 államot érintő útvonal a legváltozatosabb tájakon haladt. Az arizonai sivatagban 40 fokos hőségben tekertek, a Sziklás-hegységben 3000 méter felett csúcsokat másztak meg a versenyzők. Később a végtelen síkságok monotóniáját kellett legyőzniük, majd az utolsó napokon hullámvasútra emlékeztető volt a terep, rövid meredekeken haladtak az elcsigázott bringások.

Járvás Tamás életében először indult a világ legkeményebbnek tartott országúti versenyén, és egyből az értékes ötödik helyet szerezte meg. A RAAM történetében ez az eddigi legjobb magyar helyezés, 2007-ben Káldy Attila a hatodik helyen ért célba.
Járvás végig kiegyensúlyozottan versenyzett, teljesítményében nem volt nagy visszaesés. 19,3 kilométer/órás átlagsebességgel hajtott a több mint tíz nap alatt. Erejét jól beosztotta, a második öt napban még egy kilométerrel sem csökkent az átlaga.

Szőnyi Ferenc 11 nap és 10 óra és 3 perc alatt teljesítette 14. helyezéssel az Amerikát átszelő Race Across Amerika versenyt különleges, magyar fejlesztésű Stringbike-kal.

A versenynek huszonheten vágtak neki, s tizonnyolcan fejezték be. A körülmények igen zordak voltak, 100 éves melegrekordok dőltek meg, és ehhez igen erős viharok párosultak.

Forrás: Edzésonline, Szőnyi Ferenc versenynaplófb share