Wolf Oszkár a Bakonyban készül a Kékesre

Wolf Oszkár eldöntötte, hogy 60 évesen, a 13. Kékes Csúcsfutáson életében először felfut Magyarország legmagasabb pontjáig. Legalább olyan fontos neki a versenyek hangulata, élménye, mint maga a futás.

- Viszonylag későn kezdtél el futni, mesélsz erről?

- Valamit mindig mozogtam, de nem olyan rendszeresen. Nem olyan rég, tíz éve, vagyis ötvenévesen kezdtem el futni, azóta viszont elég intenzíven. A negyvenes éveim elején fogtam vele a sportolásba, bicikliztem, úsztam, úgy hatszor a Balatont is átúsztam. De az ilyen társasági biciklizések nem elégítették ki a mozgásigényemet. Ekkor jött be a futás a képbe, és azóta is tart, nem egyesületben, inkább magamban. Jobban érzem így, mire van szükségem. A félmaratonokkal eléggé meg vagyok barátkozva, most már nem is tudom mennyit futottam le belőlük ez alatt a tíz év alatt. Sokat.

- Mi fogott meg a futásban?

- Az első futásom tíz évvel ezelőtt úgy alakult, hogy a Dreher Maraton Váltóban egy csapatból sérülés miatt kiesett egy ember, és beugrottam a helyére. Az akkora élmény volt, hogy magáért a hangulatért, azóta is egy évben legalább három versenyen részt veszek. Rengeteg élményt ad. Emlékszem, amikor életem első maratonját futottam 2004-ben, a célban Monspart Sarolta világbajnok tájfutó fogadott, kezet fogtunk, és megkérdezte: "Ugye, jó volt?" 42.195 méter után egy ilyen kérdés - nevettem, de abban a pillanatban fel is szabadult az adrenalintól kezdve az örömhormonok sokaságáig minden, és valóban a nehézsége ellenére jó volt.

- A Kékesre feljutni nem egyszerű feladat. Hogyan készülsz?

- Pápán élek, a Bakonyba járok fel futni, úgyhogy speciálisan készülök, hogy ne legyen olyan rossz eredményem. A Bakony legmagasabb hegyére a Kőris-hegyre járok edzeni, ez azt jelenti, hogy 200 méterről indulva a 706 méter magas csúcsáig felfutok, 500 métert megyek tehát felfelé, ami a 671 méter szintkülönbségű Kékes-futáshoz jó gyakorlás. Hetente négyszer, ötször, esetleg hatszor minimum egy órát töltök futással. Tíz kilométereket szoktam futni. Edzéstervet is használok, amit magamhoz alakítok.

- Lesznek szurkolóid?

- A versenyre mindig elkísér a család, drukkolnak. A tavalyi maratonon több ponton is találkoztunk, átértek addig, amíg én futás közben erre-arra kanyarogtam. Így legalább négy helyen tudtak szurkolni.fb share