Közel harmincezer futó az idei Telekom Vivicittán

Létszámcsúcs nem született, de mint egy jól sikerült futamon az atléta, a közelében jártunk! Az idei Telekom Vivicittá résztvevőinek száma alig-alig maradt el a 30 ezertől. Szuper hangulatban avattuk fel a megújult Margitszigetet!

A VASÁRNAPI KÉPVÁLOGATÁST idekattintva találod!

Az esemény rövidfilmje itt érhető el:

Ha létszámcsúcs nem is, egyéni csúcsok biztosan születtek a 33. Telekom Vivicittá Városvédő Futás vasárnapi programjában, ugyanis kitűnő futóidő várta a félmaratoni és 10 km-s futam idei résztvevőit. A Telekom Vivicittá második napján 2 futammal és 4 versenyszámmal vártuk a futókat. A Telekom Vivicittá Félmaratont ezúttal is lehetett egyéni indulóként vagy párosban teljesíteni, újdonságként pedig idén triók is rajthoz állhattak a 21,1 km-s távon. Az új versenyszám olyan népszerű volt, hogy a nevezés utolsó hetében le kellett zárni a regisztrációt.

A délutáni programban egyetlen futamot indítottunk, a klasszikus városvédő futás távja 2018-ban is 10 km volt. Budapest futóünnepének második napjára több mint 17 ezer nevezőt regisztráltunk, az esemény össznevezőjének száma így alig maradt el a 30 ezertől, 29 780 futó döntött úgy, hogy a megújult Margitszigeten e hétvégén futással ünnepli a tavaszt és a fővárost.



A Telekom Vivicittá Félmaraton 9 órás rajtjánál több mint 10.000 futó várt a dudaszóra, köztük 8500-an egyéni indulóként teljesítették a távot. A 84 ország futóiból álló nemzetközi mezőny hitelesített útvonalon tette meg a 21,1 km-t. Mivel a vasárnapi rajtok a sziget Margit híd felőli végén kaptak helyet, az indulók már kora reggel elkezdték benépesíteni a szigetet, hiszen a verseny központi helyszínétől 1500 métert kellett megtenniük a rajtig, mely séta tulajdonképpen kiváltotta a bemelegítést. A tízezres mezőny több szakaszban rajtolt el, és nyomban a város felé vette az irányt. Az útvonal jó néhányat megmutatott Budapest legszebb látnivalóiból, köztük a Parlamenttel, a Budai Várral, a főváros hídjaival és a Várkert Bazárral. Az Alagúton való átkelés pedig mindig az egyik legizgalmasabb, sikongatásokkal kísért momentuma a belvárosi félmaratonoknak.

Az útvonalat párban teljesítők 10,7 kilométernél, a triók 4,9, majd 12,4 km-nél adták át egymásnak jelképesen a stafétát.



Az egyéni félmaratoni versenyben Galamb Csaba volt a leggyorsabb, a nők között pedig a második gyermeke születési után visszatérő Erdélyi Zsófia bizonyult a legjobbnak. Galamb Csaba már a küzdelem elején az élre állt, majd folyamatosan sikerült leszakítani magáról a versenytársakat, így látszólag könnyed győzelmet aratott. A verseny után az alábbiakat mesélte: "Elég erős szembeszél volt szinte végig a futás során, ami megnehezítette a dolgomat, illetve sok energiát kivett belőlem, de a közepét és a végét nagyon meggyorsítottam, és új egyéni félmaratoni csúcsot futottam, amelynek most nagyon örülök. Tavaly 2. lettem ugyanitt, ugyanezen a távon, idén sikerült nyernem. Ez egy tökéletes felkészülési eredmény a következő frankfurti maraton verseny előtt..."



Erdélyi Zsófia is felkészülési versenyként tekintett a Telekom Vivicittá Félmaratonra. "Az elején nagyon élveztem, szinte mosolyogtam a futás során, aztán kicsit azért keményebb lett főleg a szél miatt, de a nagyon szép környezet kárpótolt mindenért. Ez volt az első félmaratonom a Telekom Vivicittán, és sikerült megnyerni, aminek persze nagyon örülök. Általában a 10km-en szoktam indulni ezen a versenyen. A 2020-as olimpia most a cél, és ez a verseny is tökéletes felkészülés rá."

Ahogy az egyéni indulók, a párosok és a triók között is volt jó néhány ismerős arc. Egyéni indulóként futott 21,1 km-t Kovács Koko István, valamint Lisztes Krisztián, ezúttal viszont csapatban futott Ónodi Eszter, aki harmadmagával, az Aranyélet című sorozatbeli kollégáival, Kovács Lehellel és Thúróczy Szabolccsal teljesítette a távot.



Verrasztó Dávid úszónk pedig egy jótékony alakulat, a Magyar Hospice Alapítvány csapatának befutó embereként ért célba. „Elég nehéznek éreztem a mai távot, de jól éreztem magam nagyon. Az úszás mellett nem túl gyakran szoktam futni, ezért is volt erőt próbáló a bokámnak, mert nem az ilyen mozgáshoz van szokva, de ez a 9 kilométer rekordnak számít, és máskor is szívesen állok rajthoz egy jó ügyet képviselni, mint ahogy ma a Magyar Hospice Alapítványt."

A klasszikus városvédő betétszám, vagyis a Telekom Vivicittá 10 km is rendkívül népszerű volt. A 13 órás rajtban 6000 futó sorakozott fel. A leggyorsabb ezúttal a férfiak mezőnyében Józsa Gábor, a nők között Bragmayer Zsanett lett. A többezres mezőny msáfél órával a rajt után még tömegesen hómpólygött a margitszigeti célba, messzire hallatszott a nyakba kerülő érmek folytonos csörgése. Egészen aprók és egészen idősek is voltak a mezőnyben. Kenyér Imre bácsi 84 évesen futotta végig a Vivicittá 10 km-ét, egy Andris nevű, 7 éves kisfiú, pedig szüleit és testvéreit maga mögött hagyva a fűben ücsörögve várta családját a célban.



Telekom Vivicittá Félmaraton - eredmények

Férfiak:
1. Galamb Csaba 1:06:59
2. Kovács Tamás 1:11:49
3. Simon Péter 1:13:21

Nők:
1. Erdélyi Zsófia 1:19:57
2. Jünger Sara Aarseth 1:21:25
3. Szerencsi Ildikó 1:22:09

További részletes eredmények idekattintva!



fb share