Minden idők legnépszerűbb budapesti Vivicittája volt az idei

Létszám- és egyéni csúcsok, nagy futások és kisebb meglepetések, egy gyönyörű város és 31300 futó örömünnepe volt az idei Telekom Vivicittá Városvédő Futás!

A vasárnapi képválogatásért kattints ide!

31293 futó részvételével, vagyis minden idők legnépesebb Vivicittájával ünnepelte a várost és a tavaszt a hazai futóélet a hétvégén. 2019-ben már 34. alkalommal rendezte meg a BSI az olasz gyökerekkel bíró, világszerte népszerű városi futóünnepet. A Vivicittá-mozgalom a várossal történő fenntartható, óvó szemléletű együttélés fontosságát összegzi. Az esemény résztvevői a hétvégén a futáson keresztül fejezték ki Budapest iránti szeretetüket, rajongásukat.
A Telekom Vivicittán évről évre egyre erősebb a nemzetközi jelenlét, 2019-ben a hazai résztvevők mellett 89 ország több mint 2100 futója is rajthoz állt, ami azt mutatja, hogy Budapest jellemzően őszi futófővárosi szerepe rövidesen kétévszakossá erősödik. Utalva a névadó szponzor Telekom profiljára, a hazai "lefedettség" is halad a teljesség felé, hiszen az ország minden megyéjéből érkeznek résztvevők, idén már 1120 település futói álltak rajthoz az esemény két napján.

Miközben az első Vivicittán még egyetlen távon lehetett a városért futni, ezen az április hétvégén már 10 betétszám 12 futama várta a futókat. A vasárnap hagyományosan a hosszabb távoké. A Telekom Vivicittá Félmaratont egyéni indulóként, párban vagy trió tagjaként teljesíthették a futók. A 8682 egyéni félmaratoni nevező mellett a 767 páros és a 629 trió kezdő embere is ott állt 9 órakor a rajtnál, a Margitsziget déli végében, ahonnan közel 20 percen át rajtolt a közel 10100 fős mezőny. A rajtot Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese, Szabó Melinda, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese és Révész Máriusz kormánybiztos együttesen lőtték el, a főpolgármester-helyettes asszony aztán maga is beállt a futók közé, és útnak indult a Budapest Európa Sportfővárosa 2019 trió tagjaként.

A futam 21,1 kilométeres távját ideális, 8-11 Celsius-fokos futóidőben és idén is a nemzetközi sztenderdek szerint hitelesített útvonalon teljesíthették a futók. Az útvonalat egyébként az AIMS főtitkáraként az a Hugh Jones hitelesítette, aki az első budapesti Vivicittát 1986-ban holtversenyben megnyerte. A félmaratoni útvonal ma is Budapest legszebb részeire engedett rálátást, a futók elhaladtak a Parlament és a Várkert Bazár mellett, átfutottak a Lánchídon, menet közben megcsodálhatták a Gellérthegyet és a Budai Várat, valamint mindvégig elkísérte a mezőnyt a város örök jelképe, a Duna. A jó hangulatról pedig a 13 zenei pont és a népes szurkolótáborok gondoskodtak, akik az útvonal számos pontján biztatták és lelkesítették az ismerős vagy ismeretlen futókat.

A Telekom Vivicittá Félmaratont 2019. április 14-én a férfiak mezőnyében Horváth György (SZOESE, 1:08:34), a nők között Virág-Erdélyi Zsófia (UTE, 1:18:02) nyerte.

A dobogósok:
Telekom Vivicittá Félmaraton 2019. - férfiak:
1. Horváth György (SZOESE) - 1:08:34
2. Csere Gáspár (BEAC) - 1:09:34
3. Simon Péter (TITÁN TC) - 1:13:04

Telekom Vivicittá Félmaraton 2019. - nők:
1. Virág-Erdélyi Zsófia (UTE) - 1:18:02
2. Bognár Anna (Bp. Honvéd SE) - 1:20:37
3. Sykes, Nicola (GBR - Bournville Harriers) - 1:21:01



A mezőnyben idén is együtt teljesítették a távot a futókkal a handbike-os és kerekesszékes sportolók. Félmaratoni távon a handbike versenyt Vaszil György (1:05:53) nyerte a SUHANJ! színeiben, a kerekesszékesek közül Etter András (1:47:03) ért először célba.

A Telekom Vivicittá Félmaratonon 2019-ben 1420 debütáló futó volt, ők életük első félmaratoni megmérettetésére készültek - köztük volt Epres Attila, az Örkény Színház Jászai Mari-díjas színművésze, aki sikeresen célba is ért. Ahogy korábban fogalmazott, "ami az utcai futóversenyeken történik, az valami nagy, közös lelkesedés", melynek részesévé lenni nagyszerű élmény.

A színházból lehetett ismerős Lévay Viktória színművésznő is, aki a kora délután elrajtoló Telekom Vivicittá 10 km-es távját teljesítette sikerrel. A 10 km-s mezőny rajtja idején 5725 futó népesítette be a Margitsziget déli végét, közel 10 percet vett igénybe, mire minden futó áthaladt a rajtkapu alatt . A 13 órás rajtot Zemen János olimpikon atlétánk, a Telekom részéről Pendert Gábor Telekom Vivicittá projektvezető, valamint Révész Máriusz kormánybiztos és Kocsis Árpád versenyigazgató lőtték el. A tavaszi Budapestről ízelítőt adó, 10 kilométeres útvonal is tartogatott bőven látnivalót a mozogni vágyók számára. A vasárnapi városi "futókirándulás" végén pedig a mezőny egy mutatós befutóéremmel a nyakában, a Margitsziget zöldjében pihenhette ki az áprilisi futóünnep jóleső fáradalmait.

A Telekom Vivicittá 10 km legjobbjai:
Férfiak:
1. Jacsev Sámuel (SZOESE) - 33:19
2. Bognár Domonkos (Budapesti Honvéd SE) - 33:21
3. Balázs Levente (Vasas SC) - 33:23

Nők:
1. Bicsák Flóra (UTE) - 35:37
2. Bragmayer Zsanett (Budapest) - 36:25
3. Szerencsi Ildikó (SZVSE) - 37:14

A 31293 főt számláló futótömeg egy jelentős része, nagyjából minden 5-6. futó munkaadója vagy más ismerős cég futójaként vett részt a Telekom Vivicittán. A BSI Fut a cég kezdeményezésének keretében 500 cég közel 6000 futója állt a hétvégi rajtvonalak mögött. A névadó szponzor Telekom közel 1000 dolgozója is nevezett az eseményre. Közülük a félmaratoni mezőnyben Kuti András (1:22:30) és Dominics Linda (1:37:56) voltak a leggyorsabbak, a 10 km-es betétszámban pedig Walter Lilla (51:19) és Iván László (38:24) remekeltek.

A Telekom Vivicittá futamain ma is számos karitatív szervezet képviseltette magát, az esemény ugyanis a futással egybekötött jótékonysági kezdeményezések egyik legfontosabb színtere. 2018-ban 21 millió forint gyűlt össze az adománygyűjtő akciókban, és nem reméltek kevesebbet az érintett szervezetek idén sem. A Bátor Tábor Élménykülönítménye már a hétvége kezdetén hírül adta, elérte a kitűzött 13,3 millió forintos célösszeget. Szombaton és vasárnap is számos úgynevezett "jótékony futó" rótta a kilométereket azzal a céllal, hogy a figyelmet egy jó ügyre irányítsa, vagy futásával adományt gyűjtsön a támogatott szervezet javára. Kovács KOKO István a Ökumenikus Segélyszervezet, Simonyi Balázs filmrendező-ultrafutó a Hospice Alapítvány "színeiben" állt rajthoz. Továbbá az idei Telekom Vivicittán is lehetőség volt támogatni a SUHANJ! Alapítványt, az UNICEF gyermekmentő akcióit, a Gyermekrohamkocsit, az Őrzők Alapítványt, a Sportos Cukorbetegekért Egyesületet, a Pálferi Karitászt és a Vakmerő Kihívást. A célba érés után pedig a Magyar Élelmiszerbank kitelepült JÓTÉKONYháján lehetett visszatölteni az elhasznált szénhidrátokat.

Más sportágak sportolói is rendszeres résztvevői az utcai futóversenyeknek, a Kiss Gergő-Storcz Botond-Szemán Róbert hármas trióban teljesítette ma a Telekom Vivicittá Félmaratont, Petrovics Mátyás a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya pedig egyéni indulóként ért célba.

Ahogy újabb sikeres félmaratonjának örülhetett Gregori Dóra, a Miss Hungary 2010. évi győztese is, valamint Bazsinka József Liszt-Ferenc-díjas tubanűvészünk és az ő rendszeres futótársa, a tuba.

A részletes egyéni eredmények és a csapatok eredménylistái idekattintva böngészhetők.

Az eseményről készült rövid beszámoló:



fb share