Állásfoglalás fülhallgató-ügyben: ezért nem büntetünk mostantól

Az utóbbi időben az szerepelt eseményeink kiírásánál, hogy tízperces időbüntetéssel sújtjuk azokat, akik zene- vagy egyéb lejátszót egyszerre mindkét fülükbe dugva hallgatnak. Kész, vége, feladtuk!


Döntöttünk, és nem harcolunk tovább az eseményeinken a fülhallgatóval futók ellen. Továbbra sem értünk egyet vele, továbbra sem javasoljuk, sőt kérjük, hogy a résztvevőink hallják meg a környezeti hangokat, a társaikat, a szpíkert, a versenybírót, a mentőt, stb.

Kiderült az elmúlt időszakban, hogy nem tudunk érvényt szerezni a versenykiírás ezen pontjának. Még egy olyan - a BSI életében - kis versenyen, mint a legutóbbi Zúzmara Félmaraton és Futófesztivál is csak jöttek a panaszok azoktól, akiket megbüntettünk: "Nem is volt fülhallgatóm, nem is volt mindkét fülemben." És a kedvencünk: "Bent volt, de nem is szólt benne semmi..." Vagy egy másik gyöngyszem: "Nem zene szólt benne, hanem nyelvlecke..." Vagy: "A barátom is hallgatott zenét, de őt nem büntettétek meg, akkor engem miért?" Sokan meg azt mondják: "Mi közük hozzá, használom és kész!" Meg azt: "Nem érdekel a 10 perc büntetés, én tudom, hogy a legjobbamat futottam..."

Ahogy a rendőrök és a közterület-felügyelők is fotóval bizonyítják a szabálysértést, sokan tőlünk is ezt várják. Nem is lehet enélkül 100 százalékos bizonyossággal észrevenni az összes szabálysértőt. Még fotóval is nehéz, ha nem látszik tökéletesen a futó rajtszáma. Nekünk is komoly csapatot, fényképezőgépekkel felszerelt versenybírókat kellene bevetni, és bizonyítani a használatot.

Döntöttünk: erre nem fordítunk energiát, kapacitást és pénzt. Nem fogunk "fülhallgató-ellenőröket" kiképezni és alkalmazni.

Remek és szinte tökéletesen szervezett verseny volt a Zúzmara Félmaraton és Futófesztivál, örültünk nagyon, hogy milyen jól sikerült a premier. Szinte mindenki dicsérte, de aztán jöttek a - hol kedvesen, hol durván - reklamáló fülhallgatósok üzenetei. Többet nem akarjuk átélni ezt a frusztrációt, nem szeretnénk napokig ezzel foglalkozni.

Továbbra is javasoljuk, hogy az indulók ne használják, de mindenkinek a saját belátására bízzuk. No és a futótársakéra: majd figyelmeztetitek egymást, ha zavaró, mert túl hangos, vagy amikor a "süketen futó" induló nem hallja a szirénázó mentőt, a kísérő mentőmotorost, versenybírót, stb.

Lehet, hogy pár év múlva ismét megpróbáljuk, de most nagyon belefáradtunk ebbe a kilátástalan küzdelembe. Addigra kialakulhat a nemzetközileg egységes gyakorlat is. Most lehet, hogy a fülhallgatót ellenzők lesznek rólunk rossz véleménnyel. Elnézést kérünk tőlük, tudjuk, hogy igazuk van...

Kocsis Árpád
BSI



fb share