Ez történt vasárnap a 32. Telekom Vivicittán

Pályacsúcs és brit győzelem született a 32. Telekom Vivicittá második napján. A félmaratoni távon 9200-an, a klasszikus Városvédő Futáson 6300-an álltatok rajthoz.

A Vivicittá második napja a közép és hosszútávok szerelmeseit várta, és persze azokat is, akik először tették próbára magukat a Városvédő Futás 10 km-s vagy a Félmaraton 21 km-s távján. Voltak is ilyenek szép számmal, a félmaratoni nevező között 357 "Első félmaratonom" feliratot osztottunk ki azoknak, akik a nevezés során jelezték, hogy első bálozók.

A 10 órakor rajtoló Vivicittá Félmaraton a férfiak és a nők mezőnyében is sok izgalmat hozott. A hét elején megesett sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a Csere Gáspár tavalyi győztes címvédésre készült annak ellenére is, hogy múlt héten Berlinben futott már egy félmaratont. A BSI új fejlesztésű alkalmazásán és online közvetítésünkön keresztül is követhető volt az a versengés, amely az élbolyban a futam során lezajlott. A tavalyi győztes a kezdeti helyosztó után egészen 16 km-ig tartotta első pozícióját, utána azonban felbukkant egy brit versenyző, Dan Nash, akivel Csere Gáspár a 19. km-ig tudott versengeni, 3 km-n át felváltva vezették a félmaratoni mezőnyt. Ez a kisebb csata aztán sorsdöntőnek bizonyult, Csere Gáspár ugyanis "elfáradt", és a végleg az élre törő brit mögött nem ő, hanem Galamb Csaba végzett a második helyen. Tavalyi győztesünk a harmadik helyen futott be a célba, amely ma is az Ötvenhatosok terén várta a mezőnyt. Csere Gáspár egyébként az eredményhirdetés után azt mesélte, hogy a visszafogott szomorkodás mellett az időeredményének azért örül, és annak is, hogy jó hangulatban telt a futam, és igazi versenyt hozott.



Dan Nash győzelme is aláhúzta azt a korábban már általunk is aláhgúzott tényt, hogy a Telekom Vivicittán egyre erősebb a nemzetközi jelenlét. 83 ország futói vendégeskedtek az idei versenyen, köztük a legtöbben angolok, így hát nem meglepő a brit győzelem.

A félmaratoni futamot a Futanet.hu mellett a Sport 2 csatornáján is nézhetted. A nők versengését követve leginkább azon volt érdemes izgulni, hogy a nyolcszoros Vivicittá-győztes, Staicu Simona vajon megszerzi-e kilencedik győzelmét azon a távon, amelyen ezen az eseményen még sosem indult. A Vivicittá Félmaratoni számában ugyanis idén debütált először a futónő, nyolc korábbi győzelmét a Városvédő Futásokon aratta. Staicu Simona végül szándéka szerint, azaz leggyorsabbként ért célba, ráadásul egy perc előnnyel tette mindezt, vagyis lényegében ellenfél nélkül nyert.



A félmaratoni mezőny egyébként 20 percen keresztül rajtolt a Városligetben. Szakaszosan, a várt befutóidő szerint indultak útnak a versenyzők a Hősök tere Olof Palme sétány felőli "sarkából". A rajtoló mezőny vége szabad szemmel nem is látszott, 8000 egyéni nevezőt regisztráltunk ugyanis, ehhez hozzáadódott még az idén újdonságnak számító Páros Félmaraton részmezőnye. Az új versenyszámra 1200-an (600 pár) neveztetek. A párosok első csapattagja 11,7 km megtétele után a Pázmány Péter sétányon adhatta tovább a stafétát a befutó embernek, aki jó esetben - mint a Vivicittá minden futója - az Ötvenhatosok terén ért célba.



A Vivicittá Félmaraton időeredményeit itt tudod böngészni.

A 14 órakor rajtoló Városvédő Futáson a félmaratoni női győztes újra reflektorfénybe került, Staicu Simona ugyanis a hét elején elhangzott ígéretéhez hűen duplázott vasárnap, vagyis a szokásos távján is szerencsét próbált. Hogy sikerült? Jól: 13 másodperccel követve a győztest második helyen ért célba. A nők versenyét a szekszárdi Ohn Kinga nyerte, az eredményhirdetésen a dobogó harmadik fokán Kis Zsanett örülhetett. Ohn Kinga tavaly a hetes szám bűvöletében élte meg a Vivicittát, akkor a 7 km-s táv hetedik helyezettje volt. Idén a jó edzésmunka miatt szerette volna kipróbálni a 10 km-s távot, és az ideális körülmények miatt egyéni csúcsra készült, a Városvédő Futáson elért győzelemmel 40 másodpercet tudott faragni legjobb idejéből.



A férfiak között Koszár Zsolt úgy tett, mint két éve, megnyerte a futamot, pedig "csak az első háromba" várta magát. Azt mesélte, olyanok előtt nyert, akiket egyébként nagyon tisztel, nevesítve őket: második legjobb idővel Józsa Gábor, harmadikként pedig Kovács Tamás futott be a célba.

A klasszikus Városvédő Futás népszerűsége közelíti a félmaratoni szám kedveltségét, a Vivicittát megelőző héten 6300 főnél zártuk le a nevezést. A Hősök tere kapujában lélegzetelállító látványt nyújtott az, ahogyan tömött sorokban vártátok, hogy "bevehessétek" a budapesti belvárost, és útjára indítsátok a tavaszi futószezont.

A Városvédő Futás időeredményeit idekattintva nézheted meg.

Ismerős ma is mindkét mezőny rejtett. Ónodi Eszter sikerrel lefutotta élete első félmaratonját. a Katona József Színház színművésznője 2:06:32-es, tiszteletre méltó idővel futott be a célba.

Simonyi Balázs ultrafutó, a most debütáló, ULTRA című film rendezője a félmaratoni számban és a Városvédő Futáson is elindut, mint mesélte, utóbbin a "gyerekekkel".
A félmaratoni mezőnyben ott volt Lisztes Krisztián, aki szándéka szerint Kovács KOKO István félmaratoni időeredményére törne, nem tudjuk, sikerült-e neki.

A Városligetben felépült Vivicittá-város a is hamar benépesedett. A futamra váró és a már beérkezett futók vegyülése nagyon színesre festette a sátrovásrost. Az utánpótlás, vagyis a futógyerekek magenta színű szalagon csillogó érmekkel a nyakukban örültek a szüleik sikerének. Találtunk néhány elveszett gyereket és felnőttet, de végül mindenki megtalálta azt, akit keresett.

Sokan ismerkedtetek a Jótékonysági programokkal is, örömteli például, hogy az Élelmiszerbank Jótékonyhájánál történő sorbanállás ma már komoly edzettséget kívánt.
A következő napokban persze hagyományosan készítünk majd egy kimutatást arról, hogy az idei Vivicittán milyen mértékű támogatás összegyűjtésére adott lehetőséget.

Nézd meg a 2017-es Telekom Vivicittá vasárnapi történéseit kisfilmünkön, vagy böngészheted a Vivicittá Facebook oldalát is IDEkattintva!



Részletes eredmények:

32. Telekom Vivicittá Városvédő Futás és Félmaraton

Félmaraton - férfiak:

1. Nash, Dan (GBR) 1:06:50

2. Galamb Csaba - Karc - 1:06:59

3. Csere Gáspár - BEAC - 1:07:08

Félmaraton - nők:

1. Staicu Simona - Dunakeszi VSE - 1:21:43

2. Rozsnyai Lilla - ELTE SE - 1:22:44

3. Bíróné Molnár Valéria - BEAC - 1:24:51

Félmaraton párban- férfi:

1. Balaton GYROS - Németh Gábor és Bíró Géza - 1:14:24

2. Marcali Srácik - Csécsei Zoltán és Pintér András - 1:19:20

3. KNORR - BREMSE VILLÁMOK - Kapocsi Gergely és Rumi Zoltán - 1:23:49

Félmaraton párban- nők:

1. Ageless Runners Postás SE - Szalai Anett és Fekete Zsófia- 1:30:42

2. Braun 7. - Zólyomi Kinga és Fehér Enikő - 1:36:11

3. Duna Aszfalt Tiszakécske - Süli Szabina Mercédesz és Bognár Csilla - 1:43:35

Félmaraton párban - vegyes:

1. Leo és Réka - ifj. Bojtor László Tivadar és Mihály Réka - 1:25:38

2. UTE- KSE 1. - Prokoppné Teveli Petra és Szászvári Szabolcs -; 1:26:23

3. Reunion - Macher Tünde és Petrik György - 1:27:21

Félmaraton - Handbike - férfi:

1. Nagymáté Sándor - Suhanj! - 1:05:10

2. Juhász Tamás- Suhanj!- 1:05:12

3. Fenyvesi Zoltán - Suhanj! - 1:05:42



fb share