Ilyen volt a 32. Telekom Vivicittá szombati napja

Bajban volnánk, ha a 32. Telekom Vivicittá szombati napját egyetlen szóval kellene jellemeznünk, nem tudnánk ugyanis két jellemző között dönteni: a verseny első napja legalább annyira volt jó hangulatú, mint amennyire szeles. 12 600-an futottatok velünk!

Vivicittá-város idén a Városligetben épült fel. Az Ötvenhatosok terén felállított versenyközpontba már péntektől érkeztek a nevezők, hogy rajtszámukat felvegyék. Az általunk csak VK-ként emlegetett, óriási sátorba a többség rajtszámátvételre érkezett, de helyszíni nevezőnk is akadt bőven, különösen a 600 méteres Családi Futásra, amelyen az előnevezett indulók mellett több mint 300 helyszíni versenyzőt regisztráltunk szombaton. Az első napi összlétszám: 12600 Vivicittá-futó.

A szombati első versenyszám, a 3*2 km-s váltó (hétvégi bioritmus szerint) "korainak" minősülő rajtidőpontjában (10:00) a téren már gyűlni kezdtek futók és szurkolók egyaránt, hogy aztán ebédidőre már teljesen benépesítsék a Városliget kapujában felállított Vivicittá-sátorvárost.

A csapatok futamát a BEAC Atlétika fiatal futói nyerték, akik kicsivel több mint 21 perc alatt robbantak be a célba. Közel 46 percen belül valamennyi csapat teljesítette a távot. A futam egyébként a szombati távokhoz képest abban a tekintetben kivételt jelentett, hogy a befutó mellett a rajt is az Ötvenhatosok terén kapott helyet, miközben a szombati távok többi mezőnye a Hősök tere és az Olof Palme sétány torkolatában rajtolt el.A Családi Futásra nincs jobb kifejezés, mint az, hogy cuki volt. A mezőny a Hősök terén álló szoborcsoportot megkerülve, a Műcsarnok mögött visszakanyarodva 600 métert futott a célig. Ki-ki tette ezt a maga futóstílusában. A két év alatti versenyzők között voltak, akik bár nehezen találták a helyes irányt, önmaguk körül a táv többszörösét rótták le. A legfiatalabb versenyző a Vivicittá előtt két nappal lett éppen 6 hónapos, a legidősebb induló ezúttal 67 évesen állt rajhoz.A családokat követő futamon a fogyatékkal élő sportbarátok következtek. A rendkívül molyosgós és elszánt mezőny - amelyben egyébként mindenki a legjobb futóknak járó, kitüntető 1-es rajtszámot viselte - ugyanazon az útvonalon jutott el a célig, mint a családi futam.A komoly megmérettetések 12 órakor kezdődtek a Minicittá futamaival, melyből az elsőn az egyéni indulók, az azt követő két futamon pedig az iskolai nevezők vitték dűlőre, ki a jobb.
Az egyéni indulók futamát Cseh László, olimpiai ezüst- és bronzérmes, Európa- és világbajnok úszó indította útjára, ezzel ő is csatlakozott a Telekom jótékony futócsapatához, akik a 2,5 km-es Minicittát teljesítve az autizmussal élők elfogadására igyekeztek felhívni a figyelmet (itt olvashatsz róla bővebben).Az iskolai nevezők futamait a résztvevő iskolák nagy száma mellett a szó szoros értelmében az is színesítette, hogy a gyerekek között sokan indultak többszínűre fújt frizurával, melyet elmondásuk szerint a titokzatos Andi néni készített.A Minicittá második és harmadik futamának egyéni győztesei mellett azok az iskolák is sokat nyertek a szombati Telekom Vivicittán, akik a nagylétszámú csapatokat nevező intézmények sorsolásán a szerencse fiai lettek, és 50-100 ezer forint értékű sportszerutalványt nyertek a Telekom felajánlásával.

A szerencsések:
Boldog Sándor Katolikus Általános Iskola - Mezőnyárád
Hunyadi Mátyás Általános Iskola - Halásztelek
Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola - Dunaharaszti
Semmeilweis Egyetem Egészségügyi Karának Oktatási Intézménye - Budapest
Hunyadi Mátyás Általános Iskola - Budapest

A Minicittá futamainak leggyorsabb férfi indulója Szabó Dorián nagyon örült a 9 perc alatti célidőnek, a női elsőséget megszerző Juhász Janka pedig a nyolcszoros Vivicittá győztes, Staicu Simona lányaként holnap már anyukájáért izgulhat, aki ígérete szerint mind a félmaratoni, mind a 10 km-es távon elindul.

Az idei Vivicittá első napján szurkolóként is érdemes volt megvárni a délutáni versenyszámokat. A Midicittá 5 km-es futamai 15 órakor és 16.15-kor rajtoltak. Az összesített eredményeket nézve a leggyorsabb férfi Pelsőczy Attila (TFSE) 16:03-as idővel az első futamban ért célba, míg a leggyorsabb női versenyző 18:38-as idővel a második futam első női befutója, Kenesei Zsanett lett.Aki kilátogatott szombaton a Városligetbe, de éppen nem futott, vagy éppen nem szurkolt, számtalan futással vagy az egészséggel kapcsolatos elfoglaltságot találhatott magának. Például megvizsgáltathatta anyajegyeit, tanácsot kérhetett a napvédelem kérdésében, vagy épp felmérethette talpboltozatát, és szembe nézhetett ortopédiai gondjaival.

A Telekom Vivicittá ahogy már ezt megszokhattad, idén is számos jótékony programnak ad teret. A kiállítók között ma is találkozni lehetett az UNICEF-fel, akik a 2,5 km-s Minicittára szervezett flashmob keretében vizes ballonnal a fejükön futó fiatalokkal hívták fel a figyelmet a világ különböző pontján élet-halál kérdést jelentő ivóvízhiányra. Az Élelmiszerbank Jótékonyhájában szendvicset, hotdogot és egytálételt is kérhetett, aki arra járt, a nutellás és fahéjas palacsintát pedig egyszerűen képtelenség volt kihagyni.

A kicsiket a Bátor Tábor mászófala mellett a Telekom csúszdaként funkcionáló ugrálóvára várta, ahol elképesztő mutatványokat láthatott az arra járó nézelődő. A liget zöldjében pedig fogócskázó és bújócskázó csöppségek zavarták az elbújni próbáló szerelmespárokat.

A Városliget tisztaságára futók és rendezők egyaránt nagyon vigyáztunk. A szelektív szemétgyűjtő állomásoknak köszönhetően a nap végén csenben, békében és tisztán hagytuk magára a ligetet.

Tarts velünk holnap is, gyere ki a Városligetbe, fuss velünk vagy szurkolj az útvonalon. Ha pedig inkább otthon maradnál, nézd élő online közvetítésünket a futanet.hu/live oldalon 9-16 óráig vagy a Sport 2 TV csatornáján 9.30-12-ig.


fb share