EGY NEHÉZ DÖNTÉS ÉJSZAKÁJA: BSZM vagy VBSZM

Az egyetlen sok napos magyar verseny, a BSZM nagyon a szívekhez nőtt az elmúlt több, mint egy évtizedben. Szereti ezt mindenki, futók, kísérők/nézők, szervezők, akik tagjai a majd 3000 fős "balatonkerülő" karavánnak. Elképesztő az a hangulat, szurkolás, pacsi, kereplés, dudálás, ami ott 4 napig zajlik. Ismeretlenek lesznek ismerősök, barátok. Ha baj van valahol, azonnal jön a segítség, mert ez egy igazi közösségi, és lelket ápoló hosszú hétvége.

És ilyennek terveztük idén is, azonban a november közepe óta többször meghosszabbított, a jelenlegi állapot szerint március elejéig tartó kijárási és rendezvénykorlátozások továbbra is lehetetlenné teszik a valós események szervezését. Sajnos idén is elkezdődtek a tavaszi események halasztásai, sőt sok korábban klasszikusan tavaszi eseményt már eleve őszre hirdettek meg a szervezők itthon és külföldön is. A 6 legnagyobb nemzetközi maraton (World Marathon Majors) például 6 egymást követő hétvégén lesz szeptembertől novemberig.

Az már december elején tisztán látszott, hogy a szokásos 4 napos eseményt nem tudjuk nyugodt lelkiismerettel meghirdetni és elkezdeni szervezni. Decemberben elkezdeni, hm.... A korábbi években ilyenkor már majdnem a teljes lebonyolítási forgatókönyv kötve-fűzve várta az indulást. A jelenlegi helyzetben nem vállalhattuk a 40+ balatoni településsel való egyeztetést, 3 balatoni szálloda teljes kapacitásának lefoglalását, a közel 3000 futó hamis álmokba ringatását.

Gondoltunk egy merészet, elengedtük a 4 napot és egy rövidített, rendhagyó, egynapos "vírusverzióval" készültünk 2021-re.
Most, február elején ez a megoldás is egyre bizonytalanabbnak tűnik. Nehéz úgy előre dolgozni, hogy mindenki türelmet kér arra hivatkozva, hogy térjünk vissza rá majd március 1. után, amikor látjuk, hogyan megyünk tovább a korlátozásokkal. Hiába van több évtizedes szervezői tapasztalatunk, egy 50 kilométeres, a Balaton teljes keleti medencéjét átölelő versenyt még mi sem tudunk 3 hét alatt engedélyeztetni, előkészíteni, majd lebonyolítani. :-(

Ezek után talán nem meglepő, hogy alapos és sokszoros megfontolás után, meghajolva a covid előtt, az egynapos BSZM-et is elengedjük 2021-ben.
Másfél szemünk sír, egy fél viszont nevet, hiszen így mégis lehet 4 napos BSZM! Hogy miként? Nem fogtok meglepődni, virtuális "VBSZM" változatban. Így nem veszik kárba az a sok munka, hidegben, sárban, hóban, sötétben megtett sok-sok kilométer.
Egy olyan eseményt találtunk ki, ahol a szokásosnál sokkal többen körbefuthatják a Balatont. Aki akarja, akár a valóságban is (bár jól tudjuk, hogy a Balaton nem létezik :-)).
A megszokott távok közül választhatsz majd a virtuális eseményen belül, lesz 4 napos egyéni és csapat, 2 napos egyéni és csapat, 50 kilométer, maraton, félmaraton és 10 km. A könnyebbség, hogy a teljes (vagy fél) távot vállalóknak nem kötelező 4 (2) egymást követő napon teljesíteni a 196 (95) km-t. Viszont a legkeményebbek akár egyben is lefuthatják. Egy hosszabb időszakot fogunk megadni a teljesítésre, amibe beleesik az eredeti időpont is. Lesz egyedi, kimondottan a virtuális eseményre készült érem és egy futóknak hasznos ajándék is a "befutócsomagban".

Nem könnyű ezt bejelenteni, de sajnos nincs más választásunk. Egy rendezvényszervezésből élő, több mit 20 munkatársat foglalkoztató, ezáltal 20 családot eltartó vállalatként a szívünk mellett az eszünkre is hallgatnunk kell, és a jelenlegi helyzetben minimalizálni a károkat.
Tudjuk, hogy a virtuális teljesítés nem igazi verseny, de ennek is megvan a maga varázsa. Bármikor futhatsz, bárhol teljesíthetsz, csodálatos érmekkel lehetsz gazdagabb. Már több, mint 20.000 futó éremtartóján ott lóg a BSI valamelyik virtuális érme. :-)
És ami nagyon fontos, a virtuális eseményeken való részvétellel támogatod a hónapok, de inkább egy éve (a rövid nyári és ősz eleji időszakot leszámítva) bevétel nélkül álló rendezvényszervezőket. Nem csak a BSI-t, de mindenki mást is, aki virtuális vagy instant lehetőséget biztosít most a neked. Ne feledd, a mostani virtuális eseményeken való részvételed nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a korlátozások vége után újra teljes legyen az eseménypaletta, legyen szó akár a SPAR Budapest Maratonról, a Borvidék Félmaratonról, Szelídi-tó futásról, UTH-ról vagy a számtalan másik szervező kisebb-nagyobb eseményéről.
Nem is beszélve a 2022. március 17-20. között sorra kerülő 14. Balaton Szupermaratonról...

Fuss velünk márciusban a Virtuális BSZM-en is!

fb share