Nemzetközi maratoni visszatekintés

Az IAAF-nél elkészítették a városi versenyek éves áttekintését. Kipchoge Berlinben és Londonban is nyert, de a vb-n nem, s a világcsúcs sem jött össze.


Az elmúlt 10 évben most nyolcadik alkalommal fordult elő, hogy az év legjobb maratoni eredményét Berlinben érik el. Ráadásul már sorozatban hetedszer Kenyáé a dicsőség. Idén azonban a világcsúcs elmaradt. A berlini győztes Eliud Kipchoge elsősorban a győzelemre hajtott, nem annyira a rekordra, nem csoda, hogy a legerősebbnek tekinthető London maratonon is hatalmas csatában, de legyőzte a csúcstartó Wilson Kipsanget.

Az augusztusi világbajnokságon azonban nem hozott szerencsét hazájának sem Kipsang, sem az új rekorder Kimetto, mindketten kiállni kényszerültek a versenyből. Meglepetésre, a győzelmet az igen fiatal Ghirmay Ghebreselassie szerezte meg, aki Eritrea első világbajnoki érmét szállította ezzel.

Megváltoztatta a versenyek dinamikáját, hogy több nagyvárosi maratonon, pl. New Yorkban és Chicagoban, már nem alkalmaznak iramfutó "nyulakat", ami óvatosabb kezdést eredményezett.

Az év egyik nyertese Mare Dibaba aki már januárban beállított egy 2:19:52 nagyszerű eredményt (amely 9 hónapon át volt az év legjobbja) majd Bostonban második lett, de augusztusban megkoronázta a szezont egy világbajnoki győzelemmel.

A kenyai Gladys Cherono vette el Dibabától a dicsőséget Berlinben, ahol 2:19:25 egyéni csúcsot ért el és ezzel a 2015 év legjobb női eredményét. Cherono csak idén kezdett maratoni távon versenyezni és rögtön 2:20:03 idővel lett második Duibaiban, majd jött a berlini győzelem.

Az év egyik meglepetése a szintén kenyai Helah Kiprop ezüstérmes szereplése volt a világbajnokságon. A harminc éves versenyző a célegyenesben még Dibabát is megszorongatta kissé, de legyőzni már nem tudta. A harmadik helyen szintén a harmadik ikszen túli futónő érkezett, a bahreini Eunice Jepkirui. 2015 harmadik leggyorsabb női maratonját Aselefech Mergia érte el, bár 2:20:02-es ideje fél perccel gyengébb az ugyanitt 2012-ben győztes idejénél.


Forrás: edzesonline.hu
Fotó: bmw-berlin-marathon.com

fb share