A 4. Intersport Túranapon lovagitorna-bemutató is lesz

Az előző évekhez hasonlóan a november 6-ai 4. Intersport Túranapon a Diósdi Történelmi Bajvívó Egyesület az Egri csillagok című film ostromjeleneteinek forgatási helyszínén, a várnál 10 és 15 között minden órában középkori magyar lovagitorna-bemutatót tart.

A Diósdi Történelmi Bajvívó Egyesület 1994-ben alakult azzal a céllal, hogy a középkor játékaival és azok kutatásával, bemutatásával foglalkozzon. A tornaviadalokhoz hasonló játékok - gyűrűdöfés, botvívás - a lovagi tornák kiegészítői voltak, hiszen a közembereknek, városi polgároknak a látványos bajvívásokon kívül ez volt a szórakozás és az időtöltés egyik lehetősége. Néhány ilyen játékot a Túranap résztvevői is kipróbálhatnak, például az íjazást.
1995 nyarán elkezdtek középkori harcművészettel és ezen belül a lovagi tornák gyalogos párviadalaival foglalkozni a játékok mellett. Egyesületük céljául tűzte ki a XIII-XIV-XV. századi magyar lovagi kultúra és hagyományok kutatását.

Fegyvereiket, eszközeiket, a kornak megfelelő öltözékeiket maguk készítik számtalan lovagalakos sírkő, freskó és ötvös remekmű, illetve a XIV. századi magyar heraldika igen töredékes emlékei alapján. Egyesületük fennállása óta kutatják hazánk középkori emlékeit, amelyet megjelenítenek viseletükben és középkori poggyászukban.

Túrázz a természetben és ismerkedj meg néhány lovaggal!

Get Adobe Flash playerfb share