A SPAR Budapest Maraton, a futás karácsonya

A pécsi Krikler Vilmos azért kezdett el futni 50 évesen, hogy fogyjon valamennyit. Azóta Ironman is lett. Az idei év legnagyobb futóünnepe számára október 2-án lesz, mikor is negyedszerre vág neki a SPAR Budapest Nemzetközi Maraton klasszikus távjának.

- Miért kezd el az ember 50 évesen futni?

- A sportmúltamról annyit tudok mondani, hogy 2005 körül 107 kiló voltam. Hogy lefogyjak és ne hízzak vissza, elkezdtem kocogni. Megismertem dr. Kis-Gál Árpádot, aki a háziorvosom lett, a legtöbbet neki köszönhetek. Ő ott van minden maratonon, többszörös Ironman, idén ott például a 41. helyezést érte el. Neki köszönhetek szinte mindent, mint orvosnak és sportembernek. Nagyon sok erőt adott, elmesélt sok mindent a futásról, a versenyzésre is ő beszélt rá. 50 éves voltam majdnem, kétségeim voltak, azt hittem a versenyekre csak a fiatalok járnak. "Nem kell izgulni, el kell menni, meg kell csinálni" - mondta erre Árpád. Igazából ő indított el ezen az úton. 2007-ben le is futottam az első maratonomat, a súlyom is megmaradt 82 körül, sőt, azóta az Ironmant is megcsináltam.

- Miért pont a SPAR Budapest Maraton?

- Azt is Árpád tanácsolta, hogy ha először elmegyek maratonra, akkor az a SPAR Budapest Maraton legyen. Így is lett, és magam is megtapasztaltam, hogy az egy ünnep, a futás ünnepe. Sok helyre jár az ember kisebb-nagyobb futásokra, ahogy vannak kisebb-nagyobb ünnepek is, de a futás szempontjából ez olyan nekünk, mint a karácsony: kiemelkedik a többi közül.

- Sok felkészülési mód van, neked melyik vált be?

- Az internetről töltöttem le az edzéstervet, a "Hogyan fussunk maratont?". A 3 óra 45 percet csinálom, mindent nem tudok betartani, de nagyjából a szerint edzek. Azt tudom tanácsolni a kezdőknek, ha nem is találnak szakembert, de mindenképpen csináljanak edzéstervet. Nagyon fontos! Lapozva az emlékeimben, amikor a félmaratonra készültem, sikerült 1 óra 35-ös időt futnom, ami csak úgy tengve-lengve biztos, hogy nem sikerült volna. Ha valaki nem csak a futásért megy, hanem eredményt is el akar érni, akkor az edzésterv használata elengedhetetlen. Ami nekem sokat segít még, az a pulzusmérő óra. Tavaly például úgy futottam le a 42 kilométert, hogy egy perc eltérés volt az első és a második fele között. Azt mondják ez a legideálisabb, nem futja el magát az ember. Szóval végig a pulzusomat ellenőriztem a verseny alatt, ahhoz igazítottam a tempómat. Nekem bevált.fb share