Családi vállalkozás idegenlégiósokkal

Pók János kezdte, a családja folytatja. Mára az összes Pók szívesen húz futócipőt, igaz ők nem "veszélyesen" futóbolondok. Azért a 17. K&H olimpiai maraton váltón páran ott lesznek.

Ahogy futóberkekben hívják, Ajanó, a 47 éves agárdi futó szerint a maraton váltó legnagyobb előnye, hogy egy délelőtt erejéig összehozza a családot, mindenki közös célért küzd, valamint és együtt szurkol a Pókék nevű csapat sikeréért.

- A Pókék elnevezés családi vállalkozásra utal. Kik alkotják a csapatot a 17. K&H olimpiai maraton váltón?

- Valójában egy kollégám unszolására álltunk össze első alkalommal. Én alapvetően hosszabb távon szeretek futni, és az elején nem is nagyon voltam nyitott a váltóra, de örülök, hogy megadtam az esélyt. Rettenetesen jól éreztük magunkat, idén már negyedszer állunk rajthoz, és egyelőre semmi sem szól a következő évi nevezés ellen. Magát a csapatot eredetileg három gyermekemmel, feleségemmel és lányom barátjával alkothatnánk, ám egyik fiam diplomamunkát ír, nagyobbik lányom pedig külföldön dolgozik, így kifejezetten jól jön a külsős segítség: a kollégám és felesége.

- Hagyomány a futás a családon belül?

- Még évekkel ezelőtt én kezdtem el róni a köröket az agárdi erdőben, később a feleségem csatlakozott hozzám, majd azt vettem észre, hogy a fiam is vesz egy futócipőt, majd a lányom egy egész futófelszerelést. Jó érzés, ha edzés közben éppen szembefutunk egymással, adunk egy pacsit, majd mindenki megy tovább. Szépen lassan az egész családot sikerült "megfertőznöm", azzal az egy különbséggel, hogy ők okosan csinálják. Sajnos fanatikus vagyok, ők pedig annyit futnak, amennyi jól esik. Tavaly a Bécs-Budapest szupermaratonra készültem, minden nap edzettem, érzem is a térdem. Idén már elgondolkoztam azon, jobb keveset futni, ha tovább tehetem. A maratonváltóra már visszafogottabban készülök, két edzés után beiktatok egy pihenőnapot. Egyébként lányom barátja a leglelkesebb közülünk: ő eddig sosem futott, nehogy "rajta múljon a verseny".

- Milyen pluszt tud nyújtani egy utcai futóverseny Pókéknak?

- Ahogy manapság mindenki, mi is rohanunk, mégis egy vasárnap erejéig össze tudja kovácsolni ez a verseny az egész családot. Már az edzések ideje alatt is érezhető a hatás, egyeztetünk, hogy ki, mikor, mennyit fut. Ugyanakkor fontos megjegyezni: nincs eredménykényszer senkin, tavaly is a középmezőny elején végeztünk, és ezúttal sem akarunk csúcsokat dönteni. Miután hosszútávfutó vagyok, nekem nem nagy kihívás a 7 kilométer, de senkitől sem várhatom el, hogy ugyanannyi idő alatt fusson, mint én. Tavaly is kihozta magából mindenki a maximumot, most májusban sem lesz ez másképp.fb share