Egy hónap múlva T-Home Vivicittá Szegeden

Tíz éve még 2100-an, tavaly már ötezernél is többen vettek részt a szegedi T-Home Vivicittán, amire idén április 2-án kerül sor. Visszatekintés és érdekességek az esemény előtt egy hónappal.

Az első szegedi városvédő futáson 2100-an vágtak neki a Tisza-parti város utcáinak, és mind a férfiaknál, mind a nőknél szegedi győzelem született. Három évvel később, 2004-ben módosított és rövidített útvonalon haladtak a futók, mert a Tisza áradása miatt a mezőny nem érintette a folyó partját, a táv pedig ekkor 2,8 kilométer volt. A következő esztendőben a korábbi tavaszi időpontok helyett nyár legelejére, vagyis június első hétvégéjére került a Vivicittá időpontja. A futók 2005-ben is módosított útvonalon haladtak, a Tisza akkor is elérte a rakpartot.

2007-ben jelentősen megugrott a résztvevők száma: 3700-en indultak a városvédő futáson. Ez a részvételi rekord mindössze egy évig tartotta magát, mert 2008-ban jóval többen indultak: 4800-an futottak a kellemesen hűvös, de napsütéses időben. Az ötezres "álomhatárt" tavalyelőtt érte el a szegedi T-Home Vivicittá, majd 2010-ben, a jubileumi, 10. városvédő futáson 5340-en futottak.

Mivel a szegedi Vivicittá távja több alkalommal módosult, a legjobb győztes idők is eltérőek voltak legtöbbször. A 3,6 kilométeres távot 2001-ben Halászevics Áron 11 perc alatt tette meg. A 3,4 kilométeres távon Lóczi Attila érte el a legjobb időeredményt: tavaly 10:19 alatt nyerte meg így a T-Home Vivicittát. Akkor pedig, amikor 2,8 kilométert tettek meg a városvédő futók, Tóth Tivadar volt a leggyorsabb, 7:33-as idővel nyert 2004-ben.

Az idei T-Home Vivicittát valószínűleg még izgalmasabbá teszi A Nagy Futópárbaj, vagyis Szeged és Kaposvár vetélkedése a vidék futófővárosa címért.fb share