Keszthelyi csapattal a Balaton körül

A keszthelyi Marton János tavaly csapatban indult a Balaton és FélBalaton Szupermaratonon a FélBalaton távon. Idén futótársaival a teljes tókerülés van tervbe véve.

Kosárlabda, bicikli, tenisz, kajak, úszás és futás - sorolja korábbi sportágait Marton János. Elmondása szerint semmit sem vesz véresen komolyan, kizárólag amatőr szinten és hobbiból mozog.

- Tavaly a FélBalatonon indult, idén azonban már a teljes távon bizonyíthat csapatotok, a BAJ.

- Valóban a teljes távnak fogunk nekivágni, azonban a csapat neve is megváltozott, miután egy negyedik taggal bővültünk, így a tavaly rövidítésként alkalmazott név sem állja meg többé a helyét. Az elmúlt évben ugyanis két barátommal, Gerencsér Balázzsal és Szőllössy Andrással vágtunk neki a távnak, és a három keresztnév adta magát: Balázs, András és János. Így lettünk BAJ. Ezúttal Balázs felesége, Zsuzsi is a csapat tagja, ezért az új formáció nevét egyelőre nem tudom. Egyébként nagyon sokat köszönhetek a fiúknak. 2008-ban az ő invitálásukra neveztem életem első megmérettetésére is. A Kékes Csúcsfutáson debütáltam. A helyszínválasztás természetesen nem volt véletlen: imádok a természetben, az erdőben futni. - Mi motivál abban, hogy amatőr létedre egy olyan komoly versenyen vegyél részt, mint amilyen a Balaton és FélBalaton Szupermaraton?

- Szerintem az idénynyitón a sorozatterelésnek köszönhetően önmagam határát tudom majd feszegetni, ami kifejezetten érdekel. Nem másokkal szeretnék versenyezni, különösebb taktikával sem készülök, mindössze szeretném kipróbálni, mit tudok. Alapvetően 4:30-as kilométerekre képes vagyok, de kíváncsi leszek, hogy az utolsó napon ebből a tempóból mennyit tudok majd megtartani.

- Egész évben versenyzel?

- Számomra egészen speciális futóidényt lehetne tervezni. Vendéglátósként sajnos nyáron szinte semmi időm nincsen az edzésekre. Elsősorban télen vagyok a legszabadabb, ilyenkor próbálok minél több időt tölteni a Keszthelyi-hegységben vagy a Balatont elkerülő bicikliutakon. Nincs konkrét időpontom, sem napom, ahogy időm engedi, úgy edzek. A fiúkkal nehéz egyeztetni, sajnos csak ritkán adódik lehetőség arra, hogy mindhárman együtt húzzunk futócipőt. Idén mindenképpen szeretnék egy bécsi maratont is teljesíteni, éppen egy hónappal lesz a Balaton Szupermaraton előtt, így egyfajta főpróbaként tekintek erre a kihívásra. A másik általam várt esemény pedig a Keszthelyi Kilométerek elnevezésű futóverseny.fb share