Herbák Gergő harmadik Balaton Szupermaratonjára készül

Két éve a tizedik, tavaly már a nyolcadik helyet szerezte meg Herbák Gergő Balaton és Félbalaton Szupermaratonon. Idén tovább szeretne javítani a helyezésén. A főváros második kerületében élő fiatalember helyzetét egy kisebb sérülés nehezíti, de mint vallja, az meg sem fordult a fejében, hogy ne álljon rajthoz a 4. BSI Balaton és FélBalaton Szupermaratonon március 17-én.

- Kinek a segítségével állítod össze az edzésprogramod?

- Elsősorban saját magamra támaszkodtam mindig is. Szerencsére az elmúlt években sikerült fokozatos előrelépnem, összességében fél órát javítottam a Balaton Szupermaratonon, helyezésben pedig kettőt. Rengeteget számított a tapasztalat, és jobban is sikerült a felkészülés tavaly. Őszig remek évet produkáltam, azonban a túlterhelés kissé visszaütött. Azóta is "nyögöm" az eredményét, ezért a téli hónapokra kicsit visszafogtam magam. Teremben, gépeken erősítek és spinningelek, pedig nehezen bírom a "röghöz kötést", várom a tavaszt, hogy ismét a szabadban futhassak. Az ideális edzésterv számomra heti 2-3 edzésből áll. Általában dimbes-dombos területen, a II. vagy a XII. kerület csendes mellékutcáiban, illetve a Normafánál futok 2-2,5 órát.

- Van esély a további javulásra időben vagy helyezésben?

- Természetesen nagyon szeretném, ha így lenne, azonban jelen állapot szerint a realitás a tavalyi eredmény megőrzésére koncentrál. Várom az idénynyitót, hiszen a szép környezet mellett jó társaság szokott összeverődni, sőt a szombati FélBalatonon barátnőm is rajthoz fog állni. Érdekes kihívás számomra, hogy négy napon keresztül kell folyamatosan a legjobbat nyújtanom.

- Mióta versenyzel folyamatosan?

- Egy régi szerelemhez kötődik a sportág: 6-7 éve az akkori barátnőm vitt bele a futásba. Részt vettem a felkészülésében, és magával ragadott az a közeg és hangulat, amit felnőtt fejjel a Vivicittán először élhettem meg. Sokkal jobb volt, mint amire számítottam.

- Hogyan illeszthető a magánéletbe egy komoly, egész évben tartó felkészülés?

- Rugalmas párkapcsolat és sok szabad hétvége a megoldás. E kettő nélkül esélyem sem lenne tisztességesen felkészülni a kihívásokra és a sorozatterhelésre. Kereskedőként a nap jó részét autóban töltöm, szükségem van a kikapcsolódásra. Két egyesületnek is a tagja vagyok - Gróf Hadik András HSE és a Tereptriatlon Sportegyesület -, sokszor próbálom velük egyeztetni az edzés időpontját és helyszínét. 2011-re 16 versenyt tervezek, ebből kettőt Ausztriában. Az egyik verseny Kőszegről indul: 1,3 kilométer úszást 90 kilométer biciklizés követ, majd egy félmaratonnal zárunk.



fb share