Klam Csaba: A kislányomnak gyűjtöm az érmeket

Ha már az első alkalommal rajthoz tudtam állni, szeretnék ott lenni a többin is - adott magyarázatot negyedik Balaton és FélBalaton Szupermaraton-nevezésére Klam Csaba. A soltvadkerti vállalkozó tavaly 30. maratonját teljesítette. Csaba versenynaptárába eddig mindössze két fix időpontot jelölt meg, ezek közül az egyik a március 17-20. közötti Balaton és FélBalaton Szupermaraton. Mint fogalmazott, a többi versenynevezése számára képlékeny.

- Mennyire nehéz felvenni az edzések ritmusát már január elejétől?

- Bevallom, még nem vittem túlzásba a felkészülést, egyelőre 10-14 kilométereket futok, a következő lépcsőfok lesz a félmaratoni táv. A téli hónapokban kora reggelre időzítem az edzéseket, mert ha nem így tenném, könnyen előfordulhat, hogy a korai sötétedés miatt már el sem jutnék odáig, hogy átöltözzek. Mennyivel könnyebb nyáron! Az alapozás idején földes utakon gyakorolok, júniustól pedig a szántásban.

- Gyerekkori szerelem a futás?

- Iskolásként a kézilabdakapuban álltam, felnőtt fejjel focizgattam, télen gyakran jártunk síelni és nyáron a szelet vártam, hogy szörfözhessünk. Azonban ezeket inkább nevezném szezonális hobbinak, mint igazi sportolásnak. 2007 tavaszán barátok invitálására kezdtem el felkészülni egy versenyre, amelyet Kecskeméten rendeztek meg. Rögtön egy félmaratonnal nyitottam, és teljesítettem, bár majd' beledöglöttem. De a szenvedés egyáltalán nem vette el a kedvemet, sőt. Az kezdett el izgatni, mit kellett volna másképp tennem. Volt min javítani bőven, az erőbeosztásától kezdve a frissítések idejéig, szinten mindenen.

- Eddig minden alkalommal ott voltál a balatoni idénynyitón. Miért szereted ennyire a Balaton és FélBalaton Szupermaratont?

- Az ember hajlamos ellustulni, ezért nem rossz, ha már egy verseny januárban motiválja, és ez a Balaton Szupermaraton éppen arra sarkall, hogy már szilveszter után futócipőt húzzak. Lényeges szempontnak tartom az indulók összetételét is: egy valóban komoly társaság adja le a nevezését.

- Túl a negyedik ikszen milyen elvárásokat fogalmazol meg magaddal szemben március közepére?

- A felkészülés sikerességétől függ minden. Ugyanakkor 85 kilósan az ízületeket sem szabad terhelni egy jobb időeredményért. Ebből fakadóan nincs konkrét célom, de amennyiben 3:30-3:40 körül érek célba, akkor elégedett lehetek. Elsősorban számomra az lesz a legnagyobb élmény, hogy sokan kísérnek el a versenyre. Évről évre egyre több soltvadkerti nevez a Balaton és FélBalaton Szupermaratonra. Első alkalommal egyedül voltam, tavaly már nemcsak plusz egyéni indulóval gazdagodott a baráti kör, de egy teljes csapatot is ki tudtunk állítani. Idén sem lesz másként! A versenyre kislányom kérésével fogok érkezni, aki mindig úgy enged el, hogy megígérteti velem: hozok nekik egy érmet. Mindig megkapja, gyűjti és számolja az ereklyéket.



fb share