Magyar Árpád nekivág a 10+5 kilométernek

Ifjabb Magyar Árpád harmadik alkalommal indul a 7. Generali Duna-parti Futógálán. A két hosszabb futótávra nevezett. Tavaly a vihar miatt csak a tervezett táv harmadát sikerült lefutnia, idén azonban ismét nekivág a 10+5 kilométernek. A zuglói műszerész reményei szerint a kisebbik távra 61 éves édesapja is elkíséri.

- Honnan jött a futás iránti szereteted?

- Elsősorban kerékpároztam, aztán néhány évvel ezelőtt egy barátom kért meg, hogy segítsek egy rendezvényén. Elvállaltam, és a verseny hangulata már az első percekben megfogott. Egyébként is új kihívásokat kerestem, így örömmel vágtam bele a futásba. Mára abszolút életem részévé vált, nem is tudnám elképzelni nélküle a mindennapjaimat. Kevés a szabadidőm, ezt a sportágat azonban bárhol és bármikor űzni lehet, és nem utolsósorban az egyik legolcsóbb sportok közé tartozik. Műszerészként három műszakban dolgozom, így az edzéseim időpontját az összevisszaság jellemzi. Korábban arra is volt példa, hogy az esi műszak után este tíz körül húztam futócipőt, máskor pedig éppen kora hajnalban. A Pillangó parkban lakom, ezért a Városliget és a Rákos-patak is elérhető közelségben fekszik.

- Milyen edzésterv alapján készülsz a versenyre?

- Valójában három évvel ezelőtt kezdtem el edzésterv alapján a maratonokra készülni. Idén ősszel az ötödik 42 kilométeremre készülök. A tervet rendkívül szigorúan veszem: olykor hétköznap is becsúszik egy 20 kilométeres táv, a hétvégék pedig az igazán hosszú futásokról szólnak. Pihenő ritkán van, decemberben is mindössze talán egy hétre álltam le az ünnepek környékén. Az edzések alapjában egyedül történnek, sajnos nincsen senki, aki a tempómban tudna futni.

- Kik kísérnek el az Újpesti rakpartra május utolsó szombatján?

- Nagyon remélem, hogy 61 éves apukám az 5 kilométeres távon rajthoz áll, nővérem pedig, aki nemrég szült, talán a szurkolótábort fogja erősíteni. Noha a rakparti futás kissé monoton, mégis kedvenc versenyeim közé tartozik a Generali Futógála. Kacérkodom, hogy a közeljövőben külföldön is kipróbálom magam, a prágai és a linzi verseny jöhet szóba.fb share