Ötletek első maratonistáknak

Ötletek első maratonistáknak

Elissa Leibowitz és Effie Dawson, a Washington Post szerkesztőcsapatának tagjai miután lefutották életük első maratoniját, összeállították az itt következő listát azokról a dolgokról, amiket jobb szerettek volna már a verseny előtt tudni.

Első maratonidra készülsz? Ezek a tanácsok neked is hasznosak lehetnek.

1. A rajtszámodat a pólód elejére tűzd, ne a hátuljára. Sok futó lemaradt a hőn áhított célfotóról, mert a fotósok rajtszám híján nem tudták őket beazonosítani.

2. Csak a legtapasztaltabb futó tudja, hogyan kell egyszerre futni és kiinni a vizet a pohárból. Ne is próbálkozz vele, hacsak nem akarod elöl összevizezni a pólódat.

3. Ne fogyassz semmi olyasmit, amit nem próbáltál ki korábban edzés alatt. Pár ismerősünk háborgó gyomorral fizetett azért, mert egy ismeretlen márkájú sportitalt ittak a versenyen frissítőként.

4. A nevedet is viseld a pólód elejére tűzve. Furának tűnhet, de sok előre tervező futót nagyon motivált, ahogy idegenek "Jól csinálod Wendell!" vagy "Gyerünk Bernice!"-el szurkoltak nekik. Nagyon tetszett nekünk is, mikor láttunk két férfi futót "Szurkolj Tracy-nek!" felirattal a hátukon, alattuk két nyíl mutatott a közöttük futó nőre. Vagy felvehetsz egy egyetemi emblémával (középiskolai címerrel vagy kedvenc csapatod címerével) ellátott sapkát is és biztos, hogy többen is szurkolnak majd neked (esetleg barátságosan hátba is veregetnek) futás közben.

5. Duplán kösd meg mindkét cipőfűződet, így biztos nem oldódnak ki verseny alatt.

6. Ha a ruhádon van zseb vagy hordasz deréktáskát, rakj el egy szőlőzsírt és egy kevés vazelint arra az esetre, ha valamid nagyon dörzsölne. Könnyebb és kevésbé maszatos, mintha egy idegen futótól kérnél egy tenyérre való vazelint, illetve bármikor használhatod.

7. Számold ki előre az időpontokat, körülbelül mikor érsz egy-egy kilométerjelzőhöz és írd le őket családod és barátaid számára. Adj javaslatokat, hogy hol várjanak rád és majd ott keresd őket. Néha könnyebb neked kiszúrni szurkolóidat mint nekik Téged.

8. A start előtti WC sorokba IDŐBEN állj be akkor is, ha épp nem érzed szükségesnek. A sor egyre hosszabb és hosszabb lesz, ahogy közeleg a rajt időpontja. Te pedig valószínűleg nem szeretnél épp az ülőkén csücsülni, amikor eldördül a rajtpisztoly.

9. Viseld a szerencsezoknidat. Segíteni fog.

Forrás: www.washingtonpost.comfb share