Szemelvények a Spuri Futómagazinból: Sérülések megelőzése télen

Sportsérülést bármikor szenvedhetünk, de télen érdemes bizonyos dolgokra fokozottan odafigyelnünk, hogy ezeket elkerülhessük. A Spuri Futómagazin most megjelent téli számában Szabó Gábor ad tanácsokat ehhez:

Óriási szerencsém van, hogy a Spuri Futóboltban dolgozom. Így első kézből szerezhetek tapasztalatokat futó-sportsérülésekről. Az emberek eljönnek futócipőt venni, hátha egy új cipő meggyógyítja őket, ilyenkor igyekszem - ahogy a többi kollégám is - nem csak megfelelő cipőt, de korrekt tanácsokat is adni. Persze ha sportsebészként dolgoznék, még több izgalmas dolgot láthatnék, de az már nekem túl véres foglalkozás.

Télen tendencia, hogy több sérülést szerzünk, mint az év egyéb időszakában. Már este 5-kor sötétedik, rossz látási és időjárási körülmények lehetnek ludasak néhány sérülés kialakulásában. Én azonban a fő problémát abban látom, hogy a hideg, a sok ruha, és a csúszós utak miatt sokkal lassabban futunk. Ez a típusú lassú, egy iramú kocogás hajlamosít bizonyos sérülésekre. Ráadásul kevesebbet vagy egyáltalán nem nyújtunk. Edzés után bemenekül a futó a lakásba, esetleg beül az autójába és mire hazaér el is felejti a futás utáni teendőket. Ez nagy hiba. Ha minden edzés után csak 10 percet rászánunk nyújtó gyakorlatok végzésére, legalább felére csökkentjük egy sérülés megjelenésének kockázatát!

Egy akut sportbaleset a legbanálisabb sérülés, igen könnyen összehozatjuk, ha nem figyelünk futás közben. Főleg a téli időszak veszélyes, havas, lefagyott utak várják a futókat, ahol könnyen eleshetünk, miközben egyes testrészeink zúzódnak, törnek, kinek mennyire van szerencséje.

A cikk további részében olvashatsz az akut sérülésekről, a túlterheléses Achilles-íngyulladásról és a Talpi bőnye gyulladásról, az Iliotibialis (IT) szalag, a sípcsonti ínhüvelyek gyulladásáról és a porclágyulásról.

A Spuri Futómagazin 104 oldallal most megjelent téli száma már kapható a BSI nevezési irodájában és a Spuri Futóboltban.
A téli futó- és edzéstanácsok részleteit a Sérülések megelőzése télen című cikkben olvashatod.

A Spuri Futómagazin két következő számára az előfizetési díj 2011. november 1-től:
Egy lapszám ára előfizetőknek 850 Ft helyett 750 Ft.

  • Előfizetés 2 számra (2011. november 1. és 2012. március 1. között): 1500 Ft.
    Egy lapszám ára Spuri FutóKártyával rendelkezőknek előfizetés esetén csak 675 Ft.
  • Előfizetés 2 számra Spuri FutóKártyával (2011. november 1. és 2012. március 5. között): 1350 Ft.

A Spuri Futómagazin előfizetéséről itt találsz részletes információkat.fb share