Szemelvények a Spuri Futómagazinból: Talmácsi Gábor: A futás függőséget okoz!

Magyarország egyik leghíresebb és legsikeresebb sportolója a gyorsasági motoros világbajnok Talmácsi Gábor, akit 2007-ben az Év sportolójává választottak hazánkban. A népszerű Talma lelkes futó, rendszeresen gyűjti a kilométereket a margitszigeti körön is, ahol amúgy jó formában van elismerésre méltó, huszonkét percen belüli időt is képes repeszteni. Mindennapjainak része a futás, ha teheti, hetente háromszor-négyszer is időt szakít rá, legyen akár a budai erdőkben, hegyekben, akár a világ egzotikus országaiban, vagy éppen a motorversenyek aszfaltcsíkjain...

"A motorversenypályát is körbe szoktam futni, így memorizálom"

- Folyamatosan futok és karbantartom magam, de az idén, hogy nem versenyzem, nem forszírozom annyira, most elsősorban hosszabb távokat szoktam futni - mondja Talmácsi Gábor, aki május végén ünnepelte a harmincadik születésnapját. - Vallom, hogy minden sport alapja a futás, ha az ember megszereti, akkor valósággal függőséget okoz. Nagyon jól karban lehet tartani vele a testet és a lelket egyaránt, főleg a hosszabb távú futásoknál. Negyven perc után különféle dolgok kezdenek termelődni az ember szervezetében, ezek boldogsághormonokat generálnak, ha nem tudok futni, akkor ez nagyon hiányzik. Másrészről, lekopogom, jók az ízületeim, nincs szükségem arra, hogy bringára váltsak. Számomra az, hogy a Margitszigeten vagy a hegyvidéken futhatok, karbantartás, sport és kikapcsolódás is egyben.

- Futottál már ezen a héten?
- Igen, tegnapelőtt a Margitszigeten. De csak egy kört, mert elég későn értem oda és végül nem is volt igazán kedvem hozzá. Ma viszont szeretnék két kört futni.

- Hányszor tudsz hetente időt szakítani a futásra?
- Általában három, legfeljebb négy alkalommal.

- Ha külföldön jársz, ott is van rá módod?
- Természetesen, hiszen a hosszú repülőutak után a "jetleg"-et egy futással gyorsan helyre lehet rakni. Ha pedig mondjuk verseny előtt vagyok, a pályát is körbe szoktam futni, így memorizálom az íveket és a futás közben felelevenítem a régi tapasztalatokat.

- Melyik volt számodra a legkedvesebb hely, ahol futhattál?
- Nagyon szeretem az egzotikus helyeket, Thaiföldön vagy Malajziában nagyon nagy élmény volt futni, bár nagyon meleg van, és ha az óriási páratartalom mellett az ember nem figyel eléggé arra, hogy mit eszik, hamar el lehet savasodni, el lehet fogyni. Megadta az ég , hogy körbejárhattam a világot, futottam Ausztráliában, Japánban vagy Amerika több pontján is. Az igazság az, hogy a futásra a világon mindenhol van alkalmas hely, hiszen ez egy nagyon egyszerű sport, csak egy cipő kell hozzá és fel kell öltözni. Nálam fontos szerepet játszik a futások után a sok nyújtás is, úgy érzem, hogy az egyik nem megy a másik nélkül.

A folytatást, amelyben Talma arról beszél, milyen távra készül, társaságban vagy egyedül szeret-e futni, közben nézi-e az órát, és tulajdonképpen mit jelent számára a futás, a most megjelent őszi lapszámban olvashatod, melyet beszerezhetsz a BSI nevezési irodájában, a budapesti Spuri Futóboltban és a BSI eseményeken, az információs sátorban.
Az előfizetésről itt tájékozódhatsz.fb share