Tizenötödször is a Kékes csúcson

Ragyogó napsütésben több mint 1500 futó állt rajthoz a 15.SMART Kékes Csúcsfutáson, hogy felfusson az ország legmagasabb pontjára, a Kékestetőre. Több olyan induló is volt, aki minden évben elindult a "Kékes csúcstámadáson" és idén tizenötödszörre is "kihívta" a hegyet.

A verseny különlegessége volt, a "Smart Sport a Gyermekekért" elnevezésű kampány, melynek nyitóeseményén Kropkó Péter hétszeres Ironman és Molnár Zoltán MOB főtitkára a SAMSUNG olimpiai támogatását jelképező fáklyájával futott be a célba. Az élversenyzők a Samsung gyár elől indultak több ezer kerékpáros kiséretében a megye határig, majd onnan Mátrafüredig, hogy aztán felfussanak az ország tetejére az olimpia fáklyával.

Igazi tavasz végi idő, 16 fok várta a mátrafüredi rajtban a futókat. Több mint 1500-an indultak neki, hogy a 343 méteren lévő rajtból 11,6 kilométer, 671 méteres szintkülönbség legyőzése után, felérkezzenek 1014 méteren található célba. A csúcson 5 fokkal hűvösebb, a mezőny egy részét már szemerkélő esős idő is várta a célban, de a beérkezők arcáról csak az öröm élménye sugárzott.

A férfiak között Berecz Lajos szakította át elsőként a célszalagot, 45.36-ös idővel, a második Szabó Imre volt (46:41), a harmadik pedig - a tavalyi idején 38 másodpercet javított - Pelsőczy Attila lett (47:47).

A hölgyeknél igen szoros versenyben dőlt el az első hely, a célba a püspökladányi Szentpéteri Diana ért elsőként 59:28-as idővel, 22 másodperccel megelőzve Köcski Rékát (59:50). A női mezőnyben harmadikként Fábri Andrea futott be (1:00:05), 3 perc 18 másodpercet javítva tavalyi idején.

Az elsők után folyamatosan érkeztek célba a résztvevők, miközben a célegyenes - a kékestetői sípálya - mentén a szurkolók hangos drukkolása kísérte őket, igazi futófesztivál-hangulatban. Minden teljesítő egyedi érmet kapott a nyakába, és ezután kép is készült róluk az ország legmagasabb pontját jelképező piros-fehér-zöld kővel. A távot eddig 15 alkalommal teljesítők ajándék futópolót kaptak és róluk csoportkép is készült.

Eredmények:

Női:

1. Szentpéteri Diana (Sogun SE) 59:28
2. Köcski Réka (Óbudai Futókör) 59:50
3. Fábri Andrea (Vitalitás SE) 1:00:05

Férfiak:

1. Berecz Lajos (Mezőtúr SSE) 45:36
2. Szabó Imre 46:41
3. Pelsőczy Attila (TFSE) 48:35
fb share