Tömegből közösség: ez is a SPAR Budapest Maraton

A szegedi Márton Lívia azt szeretné, ha a közösségi futóversenyeken tapasztalható hangulat kiterjedne az élet minden területére. Addig is vidáman vág neki a 26. SPAR Budapest Nemzetközi Maraton klasszikus távjának.

- Huszonhat évesen indulsz a 26. SPAR Budapest Nemzetközi Maratonon?

- Igen, ez külön érdekesség számomra, hogy mindig annyi idős vagyok, mint amennyi a budapesti maraton, ezért a szívemhez nagyon közel áll ez a verseny. Ráadásul októberben van a születésnapom és a versenyt is általában akkor rendezik. Előzetes szülinapi ünneplésnek is fölfogható.

- Akkor feltételezhető, hogy nem egyedül vágsz neki.

- Szeretek egyedül menni, de az évek során bevontam ismerőseimet, akik látták, hogy mennyire szeretem, meg jól érzem magam, és el is kezdtek követni. Vannak futóbarátaim is, akikkel a különböző versenyeken ismerkedtem meg. Szóval egész kis társaság jött össze körülöttem. Persze a versenyen mindenki a saját, normál ritmusában fut, hiszen ha túl gyors a tempó hamar kifárad az ember. Idővel azért találtam olyan társakat, akikkel a tempóm is hasonló, illetve az ilyen nagy futásokon mindig találni olyat, akikkel nagyjából azonos időkre vagyok képes. Ez még segít is, mert húzzuk egymást: ha az egyik éppen gyorsabb szakaszon van, akkor lehet követni, de fordítva is. Mindig kialakulnak ilyen kis csapatok verseny közben.

- Csak a futás, vagy jársz egyéb sportversenyre is?

- Próbálkoztam az úszással is, voltam Balaton-átúszáson és a Velencei Tóúszáson, de valahogy hangulatában a futóversenyek jöttek be leginkább. Nagyon jó érzés azt látni, hogy nagyon sok hasonló gondolkodású ember gyűlik össze ugyanabból a célból. A különbség, hogy a futóversenyek nagyon jól vannak megszervezve. Ahogy a szpíker fölvezeti az eseményt, ahogy lelkesít minket, nincs tétje, de több ezer ember megcsinálja és hullámzik vele. A tömeg így válik hirtelen közösséggé, mintha egy más világba kerülnének a résztvevők. Elhagyják a hétköznapi szürkeséget és ünneppé válik a verseny. Olyat még nem láttam, ha bármelyik versenytársunknak nehézségei lettek volna, megsérül, vagy elfogy hirtelen a levegő, akkor ne ugorjanak oda hozzá többen, és azonnal segítségére siessenek, még úgy is, hogy a saját időeredményük megy erre rá. Társadalomformáló szerepe is van egy ilyen összejövetelnek, jó lenne, ha máskor is hasonlóan figyelnének az emberek egymásra.

- A hangulaton kívül van más elvárásod is a SPAR Budapest Maratonnal kapcsolatban?

- Ugyan tavaly kimaradt a verseny, de összességében most indulok negyedszer. Jól akarom érezni magam, örülni fogok a pólónak, meg az emléket őrző, kis maradandó tárgynak. Teljesíteni akarom úgy, hogy ne "haljak" bele, egészséges maradjak, és jó érzéssel töltsön el az egész. Mivel hobbifutó vagyok, úgy számolok, ha a győztes időeredményét megduplázzuk, és sikerül azon belül beérnem, akkor már elégedett vagyok magammal.fb share