Új futókönyv magyarul - Sally Edwards: Légy jobb futó!

Sally Edwards: Légy jobb futó című könyve szeptember elején jelenik meg idehaza a Kossuth kiadó gondozásában. Minden idők legeredményesebb Ironman triatlonistája és ultramaratonistája egy saját HZT (Heart Zone Training) pontrendszerrel alkotott edzésmódszert dolgozott ki, de persze a könyv nemcsak erről szól. A sporttudományi részeket Dr. Carl Foster jegyzi, és, hogy a könyv ne csak afféle száraz szakirodalom legyen, társszerzőként Roy M. Wallack újságiró-pulicista, amatőr futó is beszállt. Az sem véletlen, hogy művet Turcziné Soós Éva fordította magyarra, akivel el is beszélgettünk a könyvről.

Miért éppen rád esett a választás, hogy fordítsd le Sallay Edwards könyvét?

- A kiadó kifejezetten olyan fordítót keresett erre a feladatra, aki maga is futó, ismeri a futók szava járását angol és magyar nyelven is.

Egy picit maradjunk még személyes vizeken: te mióta futsz, miért és hogyan lett ez a kedvenc sportod?

- Abszolút alkalmi kocogásokat még középiskolás koromban kezdtem, unokanővéremet kísértem el olykor fogyókúra-célú szaladgálásokra, illetve az akkor még csak udvarlóm testnevelő kollégájának unszolására csatlakoztam a BSI rövidebb távú eseményeire induló iskolás csapathoz. Néhány félmaratonig jutottam így, aztán hosszú szünet következett, házasság, gyermekek, majd 2008-ban kezdtem újra, és rögtön belevágtam az ultrafutásba, amibe azóta is szerelmes vagyok. Sosem voltam jó sportoló, sőt, ügyetlen, félénk és lassú gyerek voltam, így fiatal felnőttként a futás újra-felfedezése sikerélményt adott, hiszen ehhez nem kellett csapatba bekerülni, közös edzésekre járni vagy drága felszerelést vásárolni és mégis úgy éreztem, elértem valamit, olyat teljesítek amire nem mindenki képes, illetve nem mindenki próbálja meg.

Az, hogy magad is futó vagy, segített-e ez a fordításban?

- Igen, remélhetőleg közérthető, gördülékeny, a magyar futó zsargont megfelelően kezelő fordítást sikerült alkotnom.

Volt-e olyan kifejezés amit nem ismertél, vagy éppen a tanácsadási résznél találtál-e olyasvalamit, ami még téged is meglepett, számodra is újdonság volt?

- Nem, szerencsére nem "futottam bele" semmi meglepetésbe avagy nagy újdonságba, bár Sally saját, ráadásul levédett módszere, illetve annak angol elnevezése okozott néhány gondolkodós percet. Tulajdonképpen maga a módszer lepett meg kissé. Nem akarom lelőni a poént így megjelenés előtt, de számomra furcsa volt, hogy a mostanság rendelkezésre álló sokféle mérési lehetőség dacára, valaki a klasszikus "beszédteszthez" nyúl vissza az edzésterhelés meghatározásakor.

Gondolom, sok futó-irodalmat forgattál már, miben más ez a könyv, mint az eddigiek?

- Őszintén meg kell mondjam, a magyarul hozzáférhető futó-irodalmat kevéssé forgattam. A klasszikus nagy Lydiard könyvem (Lore of Running) van meg eredetiben(angolul), az nekem minden szempontból kimerítő információ (halkan jegyzem meg, egyszer szívesen közreműködnék a magyar kiadásában). Emellett az interneten olvasgatok blogokat, aktuális kutatásokat. A Légy jobb futó talán annyiban más, hogy a benne vázolt edzésmódszer némiképp új, illetve szépen összefoglalja a futással kapcsolatos tudnivalókat a felszereléstől a táplálkozásig, a futótechnikától az edzéstervekig, és mindezt a 21.század adta lehetőségeket figyelembe véve (pulzusmérés, GPS és egyéb eszközök, stb.). A könyv külön fejezeteket szentel az egyes témaköröknek (edzéselmélet, futótechnika, felszerelés, "kütyük", táplálkozás, versenyzés, stb., kifejezetten olvasmányos, de az elkülönülő fejezeteknek és a betűrendes mutatónak valamint hagyományos tartalomjegyzéknek köszönhetően jól kereshető, áttekinthető. Gyakorlatilag az amatőr futás minden aspektusát sorra veszi. Külön kiemelném, hogy a mostanság nagy népszerűségnek örvendő és egyszersmind ellentmondásos téma, a mezítlábas futás külön fejezetet kapott és véleményem szerint igen korrekt módon kerül bemutatásra.

Kiknek, miért, és hogyan ajánlanád a könyvet?

- Ahogyan a szerzők ajánlása is fogalmaz, az első öt kilométeres távjára készülő kezdőtől a veteránokig mindenki találhat benne számára hasznos információt, érdekességet, de én inkább a kezdőbb, a futással most ismerkedő amatőröknek ajánlanám. Mostanság olyan mennyiségű információ lelhető fel az interneten, hogy a kicsit tapasztaltabbaknak talán már nem kínál annyi újdonságot.

Fotó forrása: Futás.Netfb share