Féléves edzésterv kezdőknek 5 km lefutására

Annak ajánlott ez a felkészülési edzésterv, aki évek óta nem sportolt és/vagy túlsúlyos, és/vagy elmúlt 30 éves. Annak, akinek stresszben "gazdag", mozgásban viszont szegény az életmódja. Ez a fokozatos és óvatos, féléves felkészülés minden egészséges és vállalkozó szellemű sportolót képessé tesz az 5 km 25-40 perc közötti lefutására a versenyen.

A heti 2-3 edzés lendületes járással (=gyaloglással) és futással fokozatosan növeli a terhelést, és az edzés iránti igényt. Az egyes hetek edzésprogramja kétszer vagy háromszor megismételhető. A lassú, kényelmes tempójú futás az a sebesség, amely közben még beszélgetni is lehet.

Hogyan fussak le 5 km-t?

Minden évben egyre több ember dönt úgy, hogy kipróbálja a futást és elindul egy futóversenyen. A Runner's World alábbi hathetes edzéstervével egy "nem-futóból" hat hét alatt élete első öt kilométerét futva (és/vagy gyalogolva) teljesítő FUTÓ VÁLHAT!

Heti három futó-gyalogló edzéssel és hétvégenként (szombatonként) egy-egy családi programnak is beillő kiegészítő mozgással.

Fusd le az első 5 kilométered! - a Fitnet.hu (Fitness az interneten) edzésterve

5 kilométer lefutása ideális cél: a táv tökéletes, a siker érzése pedig életre szólóan megszeretteti veled a futást és a testedzést. Már belekezdtél a gyaloglásba, és tovább szeretnél lépni? Eljött az idő, hogy gondosan felépített edzéstervet követve belépj a kocogás világába. Ne rettentsen el az első futással töltött percek nehézsége. Kevés idő kell csupán ahhoz, hogy a szíved ráálljon az intenzívebb, nagyobb eredményekkel, szebb alakkal és erősebb szívvel kecsegtető terhelésre.

Fuss 5 km-t 9 hét után - Monspart Sarolta

A futás nagyasszonyának, Monspart Saroltának edzésterve segítségével ülőmunkából néhány hét alatt körbe tudod futni a Margitszigetet. Tényleg! Ez a terv az egészséges, de hosszabb ideje testedzést nem végző embereknek szól, akik esetleg még saját ideális testsúlyuknál is többek (max. 15 %-kal).

Lefutom életem első Minicittáját!

Sosem késő elkezdeni! Kortól függetlenül bárki, aki egészséges felkészülhet a 3600 méteres távra. Akár váltogathatos is a versenyen a futást és a gyaloglást. Kis futószakaszokkal érdemes a sportos kihívást vállalni. Heti 2 edzés elegendő a célba éréshez.

Ne habozz, kezzd el még ma az edzést, és állj rajthoz áprilisban a Minicittán!

fb share