Három fantasztikus világcsúcs Stockholmban

Genzebe Dibaba 4:13.31 perc alatt teljesítette a nők 1 mérföldes távját, s több mint három és fél másodpercet faragott a román Doina Melinte 26 évvel ezelőtt felállított fedett pályás világcsúcsából.

Három világcsúcs is született a Nemzetközi Atlétikai Szövetség új fedett pályás versenysorozatának (IAAF World Indoor Tour) szerda esti harmadik állomásán, a stockholmi Globen Galan nagyszerűen összeállított programjában.

Az est főszereplője Genzebe Dibaba volt, aki 4:13.31 perc alatt teljesítette a nők 1 mérföldes távját, azaz több mint három és fél másodpercet (!) faragott a román Doina Melinte 26 évvel ezelőtt felállított fedett pályás világcsúcsából (4:17.14).

Sőt mi több, a tavaly az év legjobb női atlétájának megválasztott Dibaba egy másodpercen belülre, azaz nagyon közel került Szvetlana Masztyerkova 1996-ban elért szabadtéri világcsúcsához (4:12.56) - amelyet az év hátralévő részében nyilván meg is támad majd.

"Tökéletes tempót diktáltak nekem - mondta a 25 éves etióp futónő. - Nagyon jól ismerem ezt a csarnokot, fekszik nekem az itteni pálya, egyedül a hőmérséklet nem kedvezett, elég hideg volt. Nagyon boldoggá tesz ez a rekord, azt hiszem, képes leszek ennél jobb időeredményre is ebben a szezonban."

A férfiak mezőnyében két világcsúcs született: a 23 éves dzsibuti Ayanleh Souleiman 1000 méteren ért el új rekordot (2:14.20), megdöntve a dán színekben versenyző Wilson Kipketer 16 éves csúcsát, míg a 18 éves Abdalelah Harun 500 méteren írta át a statisztikákat.

Az egy percen belülre (59.83) hatoló katari tinédzser álomhatár-átlépése hivatalosan "csak" a világ legjobb eredménye, az 500 méter ugyanis nem klasszikus szám, világcsúcsot nem tartanak nyilván (az eddigi legjobb eredmény, az 1:00.17 az amerikai Ken Lowery nevéhez fűződött).

A Globen Galan kedvez a szenzációs eredményeknek: a szerdai hármat beleszámítva már 19 világcsúcsot futottak a stockholmi versenyen!

Említést érdemel, hogy az áprilisban a 40. életévét betöltő Kim Collins 60 méteren legyőzte a sorozat első két állomásán, Karlsruhéban és Bostonban diadalmaskodó Mike Rodgerst; Nikoleta Kiriakopulu 481 centivel új görög csúcsot állított fel női rúdugrásban, míg ugyanebben a versenyszámban a 16 éves svéd Lisa Gunnarsson ifjúsági világcsúcsot ért el (449).

Az egyelőre két évre lekötött sorozat (IAAF World Indoor Tour) 2016-os kiírása során a férfiaknál a 60 m, a 800/1000 m, a 3000/5000 m, a rúdugrás, a hármasugrás és a súlylökés, a nőknél a 400 m, az 1500 m/1 mérföld, a 60 m gát, valamint a magas- és a távolugrás pontszerző szám. (2017-ben cserélődnek a számok: az előbbi hatban a nők, az utóbbi ötben a férfiak vetélkednek majd élesben.)

Minden versenyen az egyes számok 1-4 helyezettjeit pontozzák (10, 7, 5, 3), ez alapján hirdetnek majd összetett végeredményt. A versenyszámok összetett győztesei 20 000 dollárral gazdagodnak, valamint részvételi jogot szereznek a következő fedett pályás világbajnokságra, jelen esetben a márciusi portlandi vb-re.

A négyversenyes sorozat zárására szombaton kerül sor, az utolsó viadal házigazdája Glasgow lesz.

fb share