A kisbabától a mezítlábas futóig - létszámrekord a Pilisben

A szombati 9. Intersport Túranap és Terepfutás ugyan hideg időben zajlott, de így is minden eddiginél több nevezőt vonzott. Újdonságként érem is járt a terepfutóknak.


Teljesítménytúrázók, terepfutók, természetbarátok és többgyermekes családok is érkeztek szombat reggel Csillaghegyre, hogy futva vagy túrázva tegyenek meg 10, 21 vagy 33 kilométert. A táv hosszától függően Nagy-Kevélyt, a csobánkai szentkutat, a Mackó-barlangot, az Egri vár makettjét és a Teve-sziklát is érintették a résztvevők, akik számára az őszi falevelek is erősítették a látványosságok sorát.

Amikor reggel nyolckor a terepfutók nekivágtak a közép- vagy hosszútávnak, csupán 2 fokot mutatott a hőmérő, de mire a túratávok résztvevői is elindultak (erre legkésőbb délben volt lehetőség), a higanyszál is feljebb csúszott, s bár az ég végig felhős maradt, a kilátópontokról volt mit szemlélni, s az eső is csak a délután második felében eredt el.

Sokféle sportolót vonzott a Pilis ezen a napon, de köztük voltak, akik kifejezetten extrém "megoldásokkal" éltek: az még hagyján, hogy lehetett találkozni háti hordozóban utazó kisgyerekkel, ám akadt olyan is, akik mezítláb futotta végig az olykor igen köves terepen a maga 21 kilométerét. De ugyanezt a távot teljesítette olimpiai bajnok ökölvívónk, Kovács Koko István is.

Voltak, akik megállás nélkül sprintelték végig a távot, mások többet pihenve, fotózkodva haladtak előre, illetve megtekintették a vármakettnél - ahol az 1960-as években az Egri csillagok alapján készült filmet, majd később például a Magyar Vándort forgatták - a Diósdi Történelmi Bajvívó Egyesület középkori bemutatóját.


A terepfutók versenyében a leggyorsabb középtávon (azaz a félmaratonon) Kiss Áron, a hosszú távon pedig Urbán Zsolt volt. Ahogy őket is, minden célbaérkezőt - a befutócsomag mellett - meleg tea és hagymás-zsíros kenyér várta a Csillaghegyi Általános Iskolában. A túratávok teljesítőinek kitűző és oklevél járt, a terepfutók pedig a rajtszámfelvételkor kapott egyedi emblémázott technikai futómez mellé idén először érmet is átvehettek. Volt, aki kettőt is, hiszen a 21 kilométeres táv a FélmaratonMánia sorozat őszi állomása is volt egyben.

Idén minden eddiginél többen, 2271-en döntöttek úgy, hogy beneveznek és a természetben töltik november első szombatját, s láthatóan nem akadt olyan közöttük, aki csalódottan tért volna haza.

Eredmények:

Terepfutás, középtáv:
Férfiak:
1. Kis Áron 1:35:00
2. Türei Gergely 1:35:36
3. Kovalecz Gábor 1:39:07
Nők:
1. Kőrösi Kiss Beáta 1:54:23
2. dr. Szentpéteri Diána 2:03:40
3. Túróczi Réka 2:06:39

Terepfutás, hosszú táv:
Férfiak:
1. Urbán Zsolt 2:35:00
2. Takács Krisztián 2:47:27
3. Sperka Tamás 2:56:36
Nők:
1. Balogh Andrea 3:07:06
2. Dobó Katalin 3:38::53
3. Deák-Alföldi Edit 3:41:27

Az összes eredmény megtekinthető itt.

Fotóválogatásunk elérhető ezen a linken. A Futófotó által készített felvételek várhatóan a hét közepétől lesznek elérhetők a bsi.futofoto.hu oldalon.


Fotó: BSI/Zákány Gergely



fb share