Sikerrel debütált az új helyszín a Wizz Air Budapest Félmaratonon (befutófilmek!)

Szeptember második vasárnapján 33. alkalommal vágtak neki a 21 kilométeres távnak azok a futók, akik már tudják a titkot, hogy miért épp a Wizz Air Budapest Félmaraton Magyarország kedvenc félmaratonja.

A 10575 egyéni félmaratonfutó és az 1700 váltócsapat kezdő embere együtt, egyetlen hömpölygó futótömegként rajtolt el ma reggel a Pázmány Péter sétányról. Az indulásnál még hűvösnek érzett 18 fok a célba érkezés perceire 25-re melegedett. Bár a hőmérséklet nem érte el a kánikulai meleget, a mezőny végének már nagyon jól esett a célegyenesben megtapasztalt hidegvizes spricni.



Az új rajthelyszín jól vizsgázott, a 15201 rajtolni vágyó futó nagyon impozáns látványt nyújtott. Az ELTE Lágymányosi Campusától a 600 méterre lévő Petőfi hídig állt a futókból verbuválódott alkalmi sor. A Z-Drums ritmusain nyugvó rajtceremónia közel 20 percen át tartotta lázban a rajt/cél környékét. A futók a torlódás elkerülése miatt most is több zónából indítva, szakaszos rajttal vágtak neki a nemzetközi standardok szerint hitelesített útvonalon zajló félmaratoni futamnak.

A 21 kilométeres út a budapesti rakpartokon haladt a mezőny átszelve a Margitszigetet, és rálátást engedett Budapest számos látványosságára, impozáns épületére. Testközelből csodálhatták meg a futók Budapest hídjait, a Budai Várat, a Várkert Bazár épületegyüttesét, a Gellért-hegyet, az Országházat és még sok mást. A Duna hömpölygő vizének látványa, a hullámokon megcsillanó napfény mindvégig elkísérte őket.



A népes tömegben rekordot döntött a külföldi futók száma. 79 ország 2600 futóját köszöntöttük a Budapest Félmaraton 33. állomásán. Közülük a legtöbben britek, de a lengyelek körében is rendkívül népszerű most az esemény. A versenyhelyszín színpada előtt óriási ováció fogadta speakerünk rögtönzött lengyel mondatait, melyben lengyelül is felidézte a gyermekkorában megtanult mondást: "Lengyel, magyar - két jó barát, együtt harcol, s issza borát" (vagyis: "Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki..."). A rajt-célegyenes felett már szombat óta a világ legkülönbözőbb országainak zászlajait lebegtette a vasárnap hajnalra teljesen elcsendesülő szél.



Az eseményen lokalizáció szempontjából a hazai szórás is jelentős. 928 település futói álltak rajthoz vasárnap. A többségük ugyan budapesti, és sokan érkeztek Pest megyéből is, az ország minden régiója képviselteti magát. A közeli Fejér és a méretét tekintve, jelentős Bács-Kiskun megyéből is sokan érkeztek.

Bár az esemény kedvelt helye a jó eredmény reményében érkező, vagy akár az egyéni csúcsot futni vágyó félmaratonfutóknak, sokan képviselik azokat az elsőbálozókat is, akik életük első félmaratoni távján állnak rajthoz. A 33. Wizz Air Budapest Félmaratonon közel 1400-an vállalkoztak életükben először a 21,1 kilométeres kihívásra, amelyről gyakran elmondjuk, hogy a nevével ellentétben nem félút, teljesítése pedig nem félsiker.

Az esemény legrégebbi visszatérő vendégeit a Jubileumi Futók Klubja tömöríti. A klubba azok tartoz(hat)nak, akik legalább 15 alkalommal célba értek már az egyéni félmaratoni futamon. 71-en állhattak ma úgy rajthoz, hogy várományosai a jubileumi klubtagságnak, és 27-en álltak 22 teljesítéssel a lista élén. A klubtagság számos előnnyel jár. A mezőnyben is fel-feltűnt pl. az egyedi rajtszám, amelyet a JFK-tagok kapnak, de technikai mez és díszoklevél is jár a teljesítési lánc bizonyos pontjainál.

A mai esemény egyben a Magyar Országos Félmaratoni Bajnokság színtere is volt. A bajnokság résztvevői a mezőny elején rajtoltak. A férfiak között Csere Gáspár, a nőknél Kácser Zita lett a bajnok.

A Wizz Air Budapest Félmaraton leggyorsabb futója a Benedek-Team színeiben versenyző, idehaza készülő, de kenyai születésű Mathew Kosgei lett 1:06:48-as idővel, a dobogón az OB-győztes Csere Gáspár(1:07:13) és Jenkei Péter(1:07:29) követte.
A női mezőnyben az OB-sorrend érvényes az eseményre is, Kácser Zita mögött Gulyás Vera(1:17:46) és Szabó Nóra(1:19:52) voltak a leggyorsabb célba érők.

Az NN Páros Félmaratonon 1021 pár állt rajthoz, hogy 12,7 km - 8,4 km felosztásban fusson egy kört Budapest belvárosában. Női, férfi és vegyes páros kategóriában hirdettünk győzteseket. A női párosok legjobbja a Mustang Duo lett Sass Diána és Nagy Juli részvételével, a férfiak között a PSN Zrt. csapata győzött, benne: Fazekas Milán Gáborral és Baumholczer Mátéval, a vegyes páros versengést pedig a Staicu Simona és Bojtor László Tivadar alkotta FUTNI JÓ nyerte.

A páros mellett hármasban is neki lehetett vágni a 21,1 kilométeres budapesti körnek. A Laufenn Trió Félmaraton útvonalát három egyenlő rész helyett 8,3 km - 7 km - 5,8 km bontásban teljesítették a triók. A Zoli csapat (Tóbel Szonja, Tóbel Szabina, Farkas Dalma) Zoli nélkül nyerte a női triók versenyét 1:29:42-es idővel. A férfiak között a Trion SC remekelt (Kardos Bence, Gaál András, Gáll András), talán azért, mert a csapattagok közül kettőt egyetlen betű eltéréssel ugyanúgy hívnak.

A Lágymányos-körre azokat a futókat vártuk, akik a félmaratoni távra még megosztva sem vállalkoznának, de szeretnének részesei lenni a futóversenyek fergeteges hangulatának. A kicsik és nagyok alkotta mezőny Budapest lágymányosi részén tett meg egy 2,3 kilométeres kört, és ahogy ez lenni szokott, a rajtnál a lelkes apróságokból kirajzolódó első sor az izgalomtól lázasan most is a rajt pillanatát meg sem várva, néhány másodperccel megelőzve a rajtdudát, sprintelve indult útnak, hogy megszerezze az elsőséget.

Az esemény 2018-as évében is dübörgött a jótékony célú futás. A résztvevő szervezetek (SUHANJ! Alapítvány, Szent Márton Gyermekmentő, Vidám Oroszlán (Happy Lion) Izsó Veronikáért Alapítvány, BAGázs Egyesület, Magyar Élelmiszerbank, Magyar Hospice Alapítvány, Őrzők Alapítvány, Bátor Tábor Élménykülönítmény, Utcáról Lakásba Egyesület) összesen 7 millió forint összegyűjtését tűzték ki célul. A Magyar Élelmiszerbank kitelepülésénél, a JÓTÉKONYha büféjében úgy lehetett finomakat enni, hogy az ott fogyasztók segítették a szervezetet céljai elérésében. A SUHANJ! Alapítvány futóinak célba érkezését most is ováció és ölelkezés kísérte a célban, sátruknál kiegészítők vásárlásával lehetett segíteni azt a célt, hogy a sport mindenki életének része lehessen. Az Élménykülönítmény csapata a futás mellett most is aktív szurkolással bátorította saját futóik mellett a mezőny valamennyi tagját.



Az utcai futóversenyek a közismert emberek körében is népszerűek. A Wizz Air Budapest Fémaratonon is sok ismerős arcot látni. Utolsó félmaratonját futotta nálunk ma Szekeres Ferenc: veterán hosszútávfutó, 2x olimpikon, csapatban és egyéni indulóként is rajthoz állt Saicu Simona ötszörös maratoni magyar bajnok, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Dr.Zacher Gábor toxikológus, Lisztes Krisztián és Dombi Tibor  volt válogatott futballisták, Dr. Berács József egyetemi tanár, Bazsinka József tubaművész, és még sokan mások.

Apropó tuba. Az útvonalon a 17 zenei pontnak köszönhetően mindenfelé szuper volt a hangulat. A zenészeknek és szurkolóknak köszönhetően pacsizni és táncolni is lehetett.



Az idei Wizz Air Budapest Félmaratonra is hirdettünk jelmezversenyt, így sok különleges résztvevőről számolhat be a mai sajtó. A futórózsa szellemes és találó viselet egy félmaratonon, talpig plüss tigrisben viszont lehet, hogy ma nem volt annyira komfortos. Aki jól figyelt, Futrinka utca lakóit is felfedezhette a futók között, Morzsa, Cicamica és Buksi is velünk tartott. Hiába, még mindig a Wizz Air Budapest Félmaraton a hazai kedvenc.

Wizz Air Budapest Félmaraton - férfiak
Mathew Kosgei 1:06:48
Csere Gáspár 1:07:13
Jenkei Péter 1:07:29

Wizz Air Budapest Félmaraton - nők
Kácser Zita 1:17:46
Gulyás Vera 1:19:37
Szabó Nóra 1:19:52

NN Páros Félmaraton - Nők
1. Mustang Duo (Nagy Juli, Sass Diána) 1:25:47 2. Már csak egy Sziget-kör (Illyés Boglárka, Vétek Orsolya) 1:30:34 3. Duna Aszfalt Tiszakécske (Bognár Anna, Krivik Anikó) 1:32:27

NN Páros Félmaraton - Férfiak
1. PSN Zrt. (Fazekas Milán Gábor, Baumholczer Máté) 1:10:57
2. Hit Sport Team - Bomba duó (Dénes Ervin, Dénes Mátyás) 1:12:32
3. Duna Aszfalt Tiszakécske (Hadházi Máté, Szilágyi Péter) 1:13:11

NN Páros Félmaraton - Vegyes
1. FUTNI JÓ (Staicu Simona, Bojtor László Tivadar) 1:19:48
2. Molnárkák (Molnár Enikő, Molnár Donát) 1:21:34
3. #zivatar (Sipiczki Csaba, Kratochwill Zsófia) 1:25:29

Laufenn Trió Félmaraton - Nők
1. Zoli csapat (Tóbel SZonja, Tóbel Szabina, Farkas Dalma) 1:29:42
2. ÍgyAlakulat (Dr. Szala Nóra, Dr. Bán Melinda, Szegő Csilla dr.) 1:35:36
3. M_Alvin és a Mókusok (Balázs Anikó Ágnes, Takács Attiláné Heni, Takács Eszter Dóra) 1:50:50

Laufenn Trió Félmaraton - Férfiak
1. Trion SC (Karos Bence, Gaál András, Gáll András) 1:13:42
2. MG Produkt KAC (Miklós Somogyi, Horváth Arnold, Horváth Barnabás) 1:16:42
3. Achilleus van még valaki?! (Bulitka László, Kánai Roland, Benyei Szilárd) 1:17:04

A részletes eredménylistát idekattintva tudod böngészni.
Az esemény fotói a Laufenn jóvoltából mindenki számára ingyenesen letölthetőek lesznek a bsi.futofoto.hu oldalról hamarosan.

Nézd meg a 33. Wizz Air Budapest Félmaraton rövid összefoglaló filmjét:



A célba éréseket rögzítő befutófilm első része (bruttó idő szerint 1:01:00 és 2:05:02 között):



A befutófilm második része (bruttó idő szerint 2:02:02 és 3:08:00 között):





fb share