FÉLMARATON OB VOLT SZOMBATON

A félmaraton OB közelről

Majd háromszázan húztak futó- és gyaloglócipőt április 4-én, szombaton Szerencsen, ahol a Hegyalja Félmaraton és kísérő rendezvényei kínáltak megméretési és kikapcsolódási lehetőséget. A rajt előtt Rónavölgyi Endréné, a házigazda város polgármestere mondott rövid köszöntőt, majd Koncz Ferenc, a megyei közgyűlés sportért is felelős alelnöke ágyúszóval indította útjára az ország minden részéből Hegyalja kapujába" érkező hosszútávfutókat, akik a felnőtt és U-23-as korosztály egyéni és csapat, továbbá a pedagógus országos bajnokság, illetve a nyílt és szenior kategória érmeiért is vetélkedtek.

Nem sokkal később Monspart Sarolta tájfutó világbajnok vezetésével vágtak neki a Minden-kor, mindig, minden-hol" országos gyaloglónap résztvevői, hogy maguk mögött hagyják az 5 kilométeres távot. Az Ondot, Rátkát, Tállyát, majd visszafelé ismét Rátkát és Ondot is érintő, Szerencsre viszatérő 21,095 kilométeres pályát választókkal ellentétben az 1 km-es Várkert-kerülő futáson nem az eredmény, hanem a teljesítés volt a lényeg.

Pénzdíj az érmek mellé

A Magyar Köztársaság idei félmaratoni futó országos bajnokságán a pécsi Bene Barnabás sikerrel védte meg a tavaly, a Pitypalatty-völgyben kiérdemelt bajnoki címét, míg a hölgyeknél a 2008-as ezüstérmes veszprémi Nagy Mónika szerezte meg az elsőséget, aki értelemszerűen az U23-as korosztályban is begyűjtötte az aranyat, sőt a felnőtt csapat tagjaként is felállhatott a bajnoki dobogó tetejére. A két abszolút győztes a mádi Ferroprofil Kft. és a tarcali Collas Északkő Bányászati Kft. jóvoltából 200-200 ezer forintos pénzdíjazásban részesült. A felnőtt ob 1-3. helyezettjeinek teljesítményét az érem mellett szintén honorálták anyagiakkal és ők is megkapták a minden dobogóst megillető szerencsi Bonbon Kft.-ajándékcsomagot és a Tokaji aszut.

Futott a MOB főtitkár

Az egész napos sport és kultúrális esemény sorozatot , ahol a térség folklórt, modern zenét és táncot egyaránt bemutató előadói mellett Szandi és Csonka András volt a sztárvendég, számos illusztris vendég tisztelte meg jelenlétével. Ott volt Szerencsen, sőt versenyen kívül ugyan, de néhány kilométeren át futásra is vállalkozott Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, aki így testközelből is szurkolhatott a végül ezüstérmes lányának, Barbarának. A MASZ vezető tisztségviselői közül dr. Schulek Ágoston elnök, Klenóczky Beáta igazgató és Dornbach Ildikó szövetségi kapitány is a helyszinen tekintette meg a küzdelmeket.

Így látták ők Az eredményhirdetés előtti sajtótájékoztatón elhangzott véleményekből kiderül, hogyan látták a versenyt az érmesek, a házigazdák, illetve a szakma képviselője.

Nagy Mónika, a női győztes: - Ez volt az idei második versenyem, így nem tudtam pontosan mire számíthatok. A tállyai fordító előtti emelkedőn dőlt el a küzdelem, amikor is sikerült olyan előnyt szereznem, mely kitartott a célig. Nagyon tetszett a verseny, boldog vagyok, hogy sikerült nyernem Hegyalján! Molnár Barbara, az ezüstérmes: - Én személy szerint sokkal jobban szeretem az emelkedős-lejtős pályákat, így ez az itteni abszolút ideális volt számomra. Nem vártam magamtól, hogy dobogóra állhatok, így ez nekem is meglepetés. Összehasonlíthatatlanul jobb hangulata volt ennek a bajnokságnak, mintha a fővárosban rendezték volna! Földingné Nagy Judit, a bronzérmes: - Ez a környék csodálatos díszletet szolgáltatott, a pálya és maga a viadal ideális volt. Egy hete futottam egy maratont, ráadásul 43 éves vagyok, így külön öröm, hogy még mindig ott tudok lenni a dobogó közelében!

Bene Barnabás, a címvédő bajnok: - A nyári szabadtéri világbajnokságra készülve edzőtáborból érkeztem Szerencsre. Kifejezetten jól esett a futás, nekem feküdt" ez a hullámos pálya. Kiegyensúlyozott volt a mezőny, így igazán jót futottunk és a díjazás is csábítónak bizonyult. Minczér Albert, a második helyezett: - Nekem ez a mai volt életem harmadik félmaratonija. A fedett Eb óta minden hétvégén verenyeztem, így nem tudtam, hogy mire leszek képes. Kellemes meglepetés az ezüstérem. Az idei vb 3000 m akadály számára készülök, illetve szeretném megdönteni egyéni csúcsomat 5- és 10 ezer méteren. Berecz Lajos, bajnoki harmadik: - Nemrégiben egyéni csúcsot futottam 10 ezer méteren, így biztatóak voltak az előjelek, bár két hete egy légúti fertőzés némiképp visszavetett. Győztes csapatunk miatt is érdemes volt vállalni ezt a igazán magas színvonalú versenyt, melynek egyéni számának első két helyén érvényesült a papírforma.

Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere: - A legjobbak mellett nagyon sok amatőrt is sikerült megmozgatnunk, ami külön örömet jelent. A szerencsiek nevében köszönöm szépen, hogy házigazdái lehettünk ennek a sorozatnak, a bajnoki küzdelmeknek. Minden elismerésem a futóknak, a szervezőknek, mindenkinek, aki hozzájárult közös sikerünkhöz. Szívből remélem, hogy vendégeink szép emlékekkel gazdagodtak és visszatérnek majd hozzánk!

Koncz Ferenc, a B.-A.-Z Megyei közgyűlés alelnöke.: - A pálya adottságai miatt a félmaratoni verseny egyben félhegyi" is volt, melyhez a hirtelen jött, 25 Celsius-fokot elérő meleg csatlakozott" . Szívből gratulálok valamennyi célba érkezőnek! Büszke vagyok rendőrkapitányunkra, dr. Bogyay Ferencre, aki 2:30 órát vállalt és 2:17 órát teljesített. A Hegyalja Félmaraton sikeréhez lehetőségeinkhez mérten mi is maximálisan hozzájárultunk és ezt tesszük majd jövőre, Abaújban.

Dr. Schulek Ágoston, a MASZ elnöke: - Gratulálni mindig felemelő érzés! Nagyon köszönöm a sportolóknak, a szerencsi és a megyei önkormányzatnak, Rátkának és Tállyának, hogy folytatták a tavaly, a Pitypalatty-völgyben elindított hagyományt és egy minden szempontból kifogástalan, magas színvonalú, emlékezetes versennyel ajándékoztak meg bennünket! Meggyőződésem, hogy mindenki jól érezte magát Hegyalján!}}

Forrás: MASZ

fb share