A T-Home Vivicittától a félmaratonig

Kertész Enikő élete első tíz kilométeres versenyét Londonban, az utolsót pedig Jeruzsálemben futja a tavasz folyamán. A győri lány azonban emelni kívánja a távot, és a 26. T-Home Vivicittá Városvédő Futáson a "klasszikus" 12 kilométeren indul.

- Harmadik alkalommal fogsz rajthoz állni a T-Home Vivicittán. Volt már rajthelyszín a Margitszigeten és a Városligetben. Melyik helyszín fogott meg jobban?

- Igazat megvallva nem tudok komoly különbséget megemlíteni. Mindkét alkalommal nagyon jól éreztem magam, és fergeteges volt a hangulat is. Az személyes tényező, hogy a 2009-es versenyre készültem fel jobban, így számomra az a kedvesebb emlék.

- Mi vonzott az utcai futóversenyekben?

- Családomban komoly hagyománya volt a versenyzésnek, apu és testvérem elég komoly éremgyűjteménnyel rendelkeznek a győri megmérettetéseknek köszönhetően, ezért én is úgy döntöttem: szerezni fogok mindenképpen néhány darabot. Az idei célom, hogy félmaratonon is medált szerezzek.

- Akkor most hogyhogy nem a 21 kilométeres mezőnyt erősíted?

- Eddig sosem futottam többet tíz kilométernél, ezért fokozatosan szeretném emelni a távot, hogy szeptember elején már ne legyen gond. Az áprilisi megmérettetés a felkészülés szerves része, és remélem, újabb szép élménnyel gazdagodom. Konkrét taktikával nem készülök, és helyezésben sem gondolkozom, de nagyjából 75 perc körüli idővel szeretnék célba érni. A versenyen ott lesz velem apu, a tesóm és a párom is, akivel együtt fogjuk végigfutni a távot. A versenyt egy kis zenével és beszélgetéssel fogjuk színesíteni. Közülünk egyébként ő a jobb futó, és helyzeti előnyben is van: jóval hosszabbak a lábai.

- Azért, gondolom, mindent megteszel, hogy ne kelljen nagyon visszafognod magát.

- Online edzésterv alapján készülök, esténként heti kétszer edzek, maximum 45 percet. Ez nagyjából tízezer métert jelent. Emellett kangoozom és úszok is, így szinte minden napra jut valami sport, hétvégenként pedig jönnek a versenyek. Még a városvédő futás előtt Jeruzsálembe utazunk, ahol a városnézés mellé egy kisebb versenyt is beiktattunk a programba. De nyáron sem pihenünk, a Hortobágyon is ott leszünk, illetve néhány győri versenyen, ősszel pedig a Városligetben. Már nagyon várom a Budapest Nemzetközi Félmaratont!fb share