A harmadik RAAM teljesítő is indul a kiskunlacházi 24 órás bringán: Járvás Tamás

Hihetetlen érdeklődés kíséri az első kiskunlacházi 24 órás bringás eseményt, hiszen a harmadik RAAM (Race Across Amerika) teljesítője, Járvás Tamás is ott lesz az indulók között - akik egyéniben már többen vannak, mint a nagy múltú La Mans 24 órás rendezvényen. Tamás igazi amatőrként készült, és ha most nem is tervez csúcsdöntést, nagy öröm, hogy személyében a 24 óráson hiánytalan lesz a "magyar RAAM csapat".


- Sportos kisgyerek voltál? Voltál-e valamelyik sportágban igazolt versenyző?

- Mozogni nagyon szeretek, de nem úgy álltam hozzá, hogy abból valami versenyzés legyen, ezért nem is igazoltam egyesülethez. Régebben volt a haverokkal foci, kosárlabda, de csak kedvtelésből.

- Mióta kerékpározol?

- Már gyerekkoromtól bringázgattam, de szerintem a középiskola tájékán dőlt el, hogy az én sportom a kerékpár. A komolyabb tekeréseket nagyjából 10 éve kezdtem és azóta évről-évre sikerült fejlődnöm is.

- Miért szeretted meg az ennyire hosszú távokat? Mi inspirál benne?

- Szeretek új helyeket megismerni, ezért lakóhelyemtől egyre távolabb kellett elkerekeznem és így lettek egyre hosszabbak a túráim. A hegyeket is szeretem, azok pedig messze vannak.

- Mikor indultál először ultraversenyen, és milyen eredménnyel?

- 2011-ben teljesítettem az első igazi versenyemet, a Race Around Austria-t. Tény, hogy utolsó előttiként értem a célba, de ezt betudom annak, hogy nem a leghatékonyabb módon indultam. Ez általában nem is szokott zavarni, mert én tudom, hogy milyen körülmények között érem el azt, amit.

- Milyen volt a RAAM, hogy élted meg, mennyi idő alatt szelted át az amerikai kontinenst?

- Az időeredményem 10 nap 8 óra 44 perc lett, ami az 5. helyre lett elég. Voltak holtpontok, de összességében élveztem a tekerést. A körítés nagyon tetszett, a versengésnek a jeleit csak a pályán lehetett érzékelni. Mindenképp tanulságos volt látni, hogy a rutinos indulók hogyan dolgoznak.

- Milyen egyéb versenye(ke)n indultál és milyen eredménnyel?

- Azt már régóta tudom magamról, hogy nem vagyok elég gyors versenyezni, ezért magamnak szervezek túrákat, vagy teljesítménytúrákon veszek részt. A Balaton sem nagyon vonz már, de azért úgy ötévente egyszer megkerülöm. Rendezvényből a Tour de Pelsoval egyező időpontban szervezett Velence Tízszer-t tudom megemlíteni, ahol rendszeres vendég vagyok, jelenleg a csúcsom 15 kör 13 óra 18 perc alatt. Ezen felül még a másik kedvencem az Audax túrasorozat, ami pontosan a hosszú távú kerékpárosoknak szól.

- Mit tervezel most, a kiskunlacházi a 24 óráson?

- Az elmúlt egy évben más elfoglaltságom akadt, ezért nem vagyok formában, de a 600 km-t megpróbálom elérni.

- Milyen céljaid vannak még a jövőre nézve?

- Ha minden jól megy, egyszer szeretnék 1000 km-t alvás nélkül letekerni.

-M-fb share