Kokó már hetekkel önmaga előtt

Belátom, furcsa így augusztus 20-a előtt azt a kérdést feszegetni, hogy mire is jó a január elseje? Tudjuk, amellett hogy kipihenjük a szilveszteri mámort, leginkább arra, hogy a lencsefőzelék fölött ne csak a gazdagságról ábrándozzunk, hanem az adott évi fogadalom is megszülessen az újév első tiszta pillanataiban. Ahogy a tanár néni kérdezi az első nap az iskolában (nem tudom, divat ez még?, még kérdezi?), "kinek hogy telt a nyár?", úgy érdeklődöm most én is, "ki az, aki megtartotta a fogadalmát?" Egyet biztosan ismerhetünk: Kovács István ökölvívó olimpiai bajnokunk bizony úgy ébredt január elsején, hogy álmodott magának 2013 lefutott kilométert 2013-ra. Koko nem az a fajta ember, aki csak úgy álmodozgat, aztán hagyja elszállni az álmot. Hol tart ma, pár héttel a Nike Budapest Félmaraton előtt, szüksége lesz-e arra a 21 km-re is?

- Sokaknak a nyár a pihenés, a föltöltődés ideje, de nekem az elmúlt hetekben valahogy nem jutott időm erre sem, sőt sajnos a futásra is kevesebb. Ennek ellenére büszkén jelenthetem, hogy időarányosan már most 120 km-rel a kitűzött terv előtt haladok, s ha augusztust teljesen kihagynám, nem így lesz, akkor is előreláthatólag november végén már ki is pipálhatom 2013-at!

- A számok nyelvén mit jelent ez?

- A félmaratonközeli táv nagyjából edzésadaggá vált. Általában 15-20 km-t futok, rendszerint a János hegyen, terepen, 3-400 méteres szintkülönbséggel. Az átlagsebességem 5.15-5.20 között mozog kilométerenként. Azt hiszem akár a következő maratont is betervezhetném. Ha nem egyedül, akkor két csapattal is együtt futok. Remek érzés megismerni ennek a közösségnek a tagjait, egyre több az ismerős arc akár a szigeten, akár a versenyeken.

- Ezzel újra belekerültél hát a teljesítményspirál szorításába?

- Nem gondolnám. Persze tudtam, hogy a sikerért áldoznom kell, mint minden cél elérése lemondással jár. Most nincs annyi golf, nincs más szórakozás, más az étkezés is. Cserébe viszont nagyon megszerettem a futást. Már nem azért futok, hogy gyűjtsem a kilométereket, hanem azért, mert örömömet lelem benne. Ha néhány napot kihagynék, már a második estén rosszul érzem magam, lelkiismeret fordulásom van. Aztán újra fél 6-kor kelek, mint a nagy melegben idején és 6-kor már pörögnek is a lábaim. Ahogy mondani szokás, mert ez jár nekem. Igen, komolyan gondolom, jár nekem, hogy a világtól elvonulva nem kell senki másnak megfelelnem, nem kell mással foglalkoznom, ez az idő csak rólam szól, csak magammal foglalkozom. Ritka élmény!

- A Nike félmaratonon indulsz-e?

- Igen! A tavaszi félmaratonon 1:50 alá kerültem, szeretném ezt megismételni. Azt hiszem, az állapotom alapján mondhatom, hogy ez a nap már kellemes edzés lesz a számomra, ahol nem az idő foglalkoztat majd, csak az, hogy a verseny minden percre élményként raktározódjon el bennem.

Dobor Dezsőfb share