Szemelvények a Spuri Futómagazinból (2013 ősz) - Péter Attila

Miért van nyolc pár futócipőm?
Sokan most azt gondolhatjátok, hogy biztosan azért, mert sok pénzt költök rájuk. De mindjárt elmagyarázom, hogy ennek éppen az ellenkezője az igaz.


A BSI Futónagyköveteinek találkozóján tartottam egy előadást a futócipőkről. Talán sokan tudjátok, hogy az adidas termékeinek ismerője vagyok és tanítom is a bolti munkatársakat. Természetesen vannak általánosságok, melyek minden márkára igazak használat, karbantartás, vásárlás tekintetében.

Nézzük ezeket szép sorjában:

1. A lábméretednek és a lábtípusodnak megfelelő cipőt vásárold meg!

Ugyanis a helytelen cipőválasztás nemcsak Neked lehet káros, hanem a cipőt is rongálja. Hamar kiszakad a cipő felsőrész, ha a lábujjaddal mindig nekiütközöl. Kidörzsölődik belül a saroknál, ha nem jól fűzöd be és mozog benn a sarkad futás közben. A cipőnek olyan méretűnek kell lennie, hogy a lábfejre pontosan ráigazított fűzés után, felállva imitálni kell az elrugaszkodás pillanatát. Ekkor van a lábfej legjobban behajlítva. Ilyenkor kell a lábujjaknak éppen elérni a cipő orrát belülről (vagy egy icipici rés is maradhat – de nem több!). Ilyenkor a lábfej sarok része tökéletesen illeszkedik a helyén, nem tud ide-oda, fel-le mozogni, de a lábujjak számára mégis marad elég hely a megfelelő mozgáshoz. Ezt a boltban kell elgyakorolni, legalább 10 percig. A lábfej egyéni jellemzője még a szélesség és a magasság is. A cipő gyártók különböző kaptafákat használnak még típusonként is, tehát meg kell keresned a számodra legjobban illeszkedő lábbelit. Itt aztán tényleg nem érdemes másokra hallgatni, mert egészen más alakú lehet a lába a kedves ismerősnek. Itt csak a próbálás adhat jó eredményt! Amiről eddig beszéltem az csak a láb alakja. Most jön a következő: a láb mozgása futás közben. Itt aztán tényleg óriási a különbség: dőlhet befelé, kifelé, lehet a legnagyobb terhelés elöl, belül, kívül, hátul. Ezt a legnehezebb ránézésre megállapítani. Szerencsére vannak lábvizsgáló berendezések, amik segítenek és a szakember eladó is tud tanácsot adni a boltban megtett néhány futólépés után.

A Szpíker közbeszól - Miért van nyolc pár futócipőm? című cikk a most megjelent őszi Spuri Futómagazin 84-85. oldalán olvasható teljes terjedelmében.

A Magazin kapható a BSI nevezési irodájában, a Spuri Futóboltokban, illetve eseményeinken az INFO sátorban. De érdemes előfizetni, ugyanis a következő négy szám ára előfizetve darabonként 850 Ft helyett csak 750 Ft, Spuri Futókártyával pedig csak 675 Ft! Ráadásul minden számmal nyerhetsz, ha előfizető vagy!

Az előfizetésről bővebb információt itt találsz.
Az előfizetéshez kapcsolódó játékról pedig itt olvashatsz.fb share