Büszkék lehetünk a félmaratonunkra

Hányszor voltál velünk ősszel a Nike Budapest Félmaratonon? Hányszor értél be boldogan a célba? Jó tudni ezt. És még jobb dolog büszkének lenni rá. Elhinnéd-e például, ha azt mondanánk, hogy 1996 óta 32 ember az összes Nike Budapest Félmaratonunkon ott volt? Egyikükkel, Szombath Tiborral beszélgettünk...

- Egészen addig, míg a 15. fémaratonommal be nem kerültem a Jubileumi futók klubjába, én bizony nem számolgattam, hogy hányat is pipálhattam már ki - mondja Szombath Tibor, aki már 17 félmaratont teljesített Budapesten. Azt az elvettem követtem, hogy "ha tudok, megyek", minek is strigulázzam a futásaimat? Mióta ilyen megbecsült klubtag vagyok, változott a szemléletem. Most már a félmaraton időpontjához igazítok minden egyebet és az az első, hogy nem hogy egy is kimaradjon. Természetesen idén is ott leszek.

- Ilyen hosszú idő távlatából hogy látja a verseny fejlődését?

- A verseny jelentőségét nagyban emelte, hogy levált a maratonról. Éveken keresztül csak külföldön futottam, aztán amikor újra itthon indultam, hamar megéreztem azt a dinamikus fejlődést, amivel felzárkóztunk a menő európai versenyek mellé és ez igazán büszkévé teheti főként a szervezőket, de persze a futókat is. Nem véletlen a komoly külföldi éreklődés.

- Mit jobbítana még?

- Nehéz erre válaszolni, mert ahova szívesen megy az ember, ott nem ez a kérdés foglalkoztatja. Jól érzem magam a Nike-n, élvezem ezt a hatalmas, színes forgatagot. Mindig jó volt az idő, ahogy emlékszem, futószemmel néha túl jó is, de ami a lényeg, a versenyt övező általános jó hangulat előtte, alatta és utána is.
- Egyedül, vagy csoporttal készül?

- Bár tagja vagyok a kecskeméti Boróka szabadidősport egyesületnek, én magányos farkas vagyok, egyedül készülök, mivel a munkabeosztásom inkább erre ad lehetőséget. Eleinte a klasszikus Monspart-Miltényi féle könyv alapján futottam, de egy ideje a magam feje után megyek. A félmaraton valóban legyőzhető távolság, ahogy mondjuk, emlékezetből is le lehet futni.fb share