Egy rutinos Balaton Szupermaraton-futó: Kreszta Zoltán

Egy novemberi ficam és egy év végi munkahelyváltás hátráltatta eddig a főváros VII. kerületében élő Kreszta Zoltán felkészülését, aki mindezek ellenére izgatottan várja a 4. BSI Balaton és FélBalaton Szupermaratont. Zoli az esemény egyik "nagy öregje": eddig minden alkalommal jelen volt az idénynyitón, és úgy tervezi, ezúttal jobban teljesít, mint az előző esztendőben.

- Milyen sportmúlttal a hátad mögött érezted úgy, hogy készen állsz a négynapos Balaton és FélBalaton Szupermaratonra?

- Már régóta kerestem egy ilyen hosszú távú versenyt, és nagyon megörültem a balatoni lehetőségnek. Éppen egy ilyen szép kihívásra vártam. 2008-ban már úgy gondoltam, eléggé felkészült vagyok, hiszen 25-30 maratont teljesítettem, és közel tíz ironman versenyen is rajthoz álltam addigra. Nehéz összehasonlítani ezeket a megmérettetéseket az idénynyitóval, hiszen a Balaton Szupermaratonon egymás után négy napon kell helyt állni. Ráadásul a második napon nagyobb távot tesz meg az ember, mint a nyitónapon, a harmadik napon pedig komoly szintkülönbségek nehezítik a futást. Távon belül is gazdálkodni kell az erővel, és megfelelő időben kell a frissítéseket is végrehajtani, hogy ne dőljünk ki idő előtt. Az a hatalmas előnye ennek a versenynek, hogy márciusban a hőmérséklet még kifejezetten kellemes, ugyanakkor tény, hogy az év elején egy ekkora terhelésnél fokozottan kell vigyázni a sérülésekkel is.

- Az elmúlt években hogyan sikerültek számodra a Balaton és FélBalaton Szupermaratonok?

- Hullámzó a teljesítményem. Az első alkalommal nagyon hosszú ideig futottam, két évvel ezelőtt azonban nagyon jól teljesítettem, és talán éppen ezért kissé elbízva magam álltam rajthoz tavaly. Kicsit vissza is estem. Alapvetően az a nagy hibám, hogy mindig elfutom az elejét. Erre kell nagyon odafigyelnem, pláne úgy, hogy az idei felkészülésem messze nem tökéletes. Mentálisan nem lesz probléma megérzésem szerint, azonban fizikailag le vagyok maradva. Novemberben egy terepfutáson kisebb ficamot szedtem össze, emellett az év végén munkahelyet is váltottam, és az elmúlt két hónapban nagy volt a hajtás az új helyen.

- Jelenleg miből áll az edzésprogramod?

- Az esti órákban a Margitszigeten 20-30 kilométert futok, hétvégén pedig a budai hegyekben tartom a hosszú futásokat, sőt gyakran teljesítménytúrákon veszek részt. Legutóbb a Pilisben és a Gödöllői-dombságban voltunk. Ezeket a túrákat is futva teszem meg.

- Mivel fogott meg ennyire a futás?

- Elsősorban nagyon erős önismereti tréning számomra. Megtudom, mire is vagyok képes fizikailag és mentálisan egyaránt. Minden edzés számomra egyfajta meditációs lehetőség, mikor rendezem a gondolataimat és az előttem álló feladatokat. Szerencsére párom is támogat, olyannyira, hogyha nincsen kedvem edzeni, akkor ő noszogat.fb share