Katonafutók a Balatonnál és másutt

Mint minden évben, idén is számos honvédségi váltó indul a Balaton és FélBalaton Szupermaratonon. A katonafutók körében ez a legnépszerűbb futóesemény, de honvédségi csapatok és egyéni indulók más versenyeken is rajthoz állnak.

Farkas László, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége elnöke minden eddigi Balaton Szupermaratonon ott volt, egyébként pedig ő szervezi a katonai csapatok indulását. A mostani idénynyitó futóeseményen húsz honvédségi váltó áll rajthoz, de egyéniben induló katonák egyaránt lesznek.

- Ennyire népszerű a Balaton és FélBalaton Szupermaraton a honvédségnél?

- Az összes futóesemény közül a honvédségi csapatok körében a Balaton Szupermaraton a legnépszerűbb. Azt szoktam mondani, hogy ez a verseny emészthető kihívás. Le tudják futni a veteránok éppúgy, mint a fiatalok. Több napig együtt vagyunk; ha lefutottuk a távot, elmegyünk együtt szaunázni, vagy szórakozni, barátságok, katonabarátságok alakulnak ki. A Balaton Szupermaraton tényleg szuper!

- Hogy néz ki a katonai csapatok összetétele földrajzi szempontból? Melyek a leginkább "futó" helyőrségek?

- Az ország minden részéből jönnek honvédségi váltók a Balaton Szupermaratonra. Az összes harcoló katonai szervezettől és a Honvédelmi Minisztériumból vannak csapatok. Tavaly a férfi váltók versenyét az MH 54-es Veszprém I. csapata nyerte, a nőknél a TTT-HSE Lyányok a harmadik helyet szerezte meg. A honvédségi csapatok, a különböző alakulatok egymással is versenyeznek. A győri Arrabona a pápaiakkal, vagy a veszprémiekkel, a szolnokiak a debreceniekkel. Fontos tudni, hogy egy Balaton Szupermaratonon induló honvédségi csapatba egyáltalán nem könnyű bekerülni. A férfiaknál megtörténik, hogy a négy főből álló váltóba hatan-nyolcan jelentkeznek. A csapatalakítást komoly válogatók előzik meg, amit minden helyőrségben az ottani szervező személy koordinál.

- Milyen korosztályból kerülnek ki leginkább a katonai futók? És hogy néz ki mindez a rendfokozat, beosztás szempontjából?

- Az idei Balaton és FélBalaton Szupermaratonon a honvédségi résztvevők legfiatalabbja 21 éves egyetemi hallgató, legidősebbje 63 esztendős nyugállományú katona lesz. Az indulók között ugyanúgy fut majd szerződéses honvéd, mint hivatásos vezérőrnagy.

- Hol, milyen eseményeken indulnak még katonai futók?

- Rendszeresen ott vagyunk a BSI legnagyobb és sokszor legnehezebb versenyein. Csapatokkal indulunk a SPAR Budapest Nemzetközi Maratonon és a K&H olimpiai maraton és félmaraton váltón. Egyéniben szoktak rajthoz állni katonafutók a T-Home Vivicittá Városvédő Futáson, a Kékes Csúcsfutáson, a Délibáb Sportnapon a Hortobágyon, és persze nem szabad kihagyni a felsorolásból a novemberi szezonzáró Balaton Maraton és Félmaratont - mi is ott zárjuk a futóévet.fb share