ATLÉTIKAI VB: Orbán Éva 8.

A moszkvai atlétikai világbajnokság pénteki versenynapján magas színvonalú döntőt vívtak a női kalapácsvetők magyar részvétellel.

Orbán Éva az első sorozatban ötödikként lépett a dobókörbe, s egy biztonsági 67.17-tel indított, ami arra volt elegendő, hogy a két érvénytelen kísérlettel rendelkező ellenfelét megelőzve a 10. helyen álljon.
Aztán másodikra sikerült 70 m fölé hajítania a kalapácsot. A 72.70 méteres dobással Orbán a hatodik helyre kapaszkodott fel.
Ezután további három dobása volt érvényes (70.18, 70.57, x, 67.39) , de már nem tudott javítani, sőt két riválisa is túlszárnyalta addigi legjobb dobását.
Így végül a nyolcadik helyen fejezte be a viadalt a magyar csapat utolsó még versenyben lévő tagja.

Alekszandr Menkov a világ idei legjobb eredményével diadalmaskodott férfi távolugrásban. Az orosz versenyző 8.56 méterre ugrott. A második helyen új országos csúccsal a holland Ignisious Gaisah, a harmadikon a mexikói Luis Rivera zárt.

A tízezer után ötezren is a britek kétszeres olimpiai bajnoka Farah diadalmaskodott. Ezer méternél Isian Kiplangat Koech, kétezernél Mo Farah állt az élen, és bár a brit a folytatásban átadta a vezető pozíciót, a taktikai verseny az ő szája íze szerint alakult. Farah 600 méterrel a cél előtt vette át ismét a vezetést, és a célegyenesben magabiztosan tartotta maga mögött afrikai üldözőit.

A női sprintereknél is duplázó volt. A 100 méteren világbajnok jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce 200 méteren sem talált legyőzőre. A Londonban olimpiai bajnok amerikai Allyson Felix a táv felénél megsérült. A második helyen az elefántcsontparti Murielle Ahoure végzett, aki először szerzett érmet szabadtéri világbajnokságon, míg a harmadik a távolugrás ezüstérmese, a nigériai Blessing Okagbare lett.
Fraser-Pryce remekül kapta el a rajtot, egyértelműen ő vezetett 70-80 méternél. Ekkor lehetett volna számítani Felix szenzációs második száz méterére. Ezzel szemben az amerikai futó megsérült, feladta a küzdelmeket, így a jamaicai sprinternek nem volt igazán nehéz dolga a győzelemhez.

A férfi súlylökés döntőjében a német David Storl idei egyéni csúccsal megvédte címét. A német atléta 21.73 méterig jutott, a második helyen az amerikai Ryan Whiting (21.57) végzett, míg a dobogó legalsó fokára a londoni olimpián ezüstérmet szerző, most pedig idei legjobbját dobó Dylan Armstrong (21.34) állhat fel.
A 2007-es világbajnok, olimpiai bronzérmes Reese Hoffa negyedikként zárt, míg a szám kétszeres olimpiai bajnoka, Tomasz Majewski a hatodik helyen fejezte be a küzdelmeket, de idén a mostani dobásánál jobbra még nem volt képes.

A nap utolsó fináléjában a papírformának megfelelően az Egyesült Államok nyerte meg a férfi 4x400 méteres váltófutást.
Az év idei legjobb eredményét produkáló amerikaiak mögött óriási csata folyt a második helyért: az oroszok negyedik embere, Vlagyimir Krasznov indult ezüstös pozícióban, de a jamaicaiak befutója, Javon Francis az ötödik helyről indulva megelőzte őt is, és a finisben visszaverte az utolsó kétségbeesett hazai támadást is.

Forrás: MOBfb share