ATLÉTIKAI VB: ÖT DÖNTŐBEN, ÖT NEMZET DIADALA

Kedden öt döntőt rendeztek, amelyben nem volt magyar érdekeltség a moszkvai atlétikai világbajnokságon.

Iszinbajeva vb arannyal búcsúzott

Az orosz Jelena Iszinbajeva diadalmaskodott női rúdugrásban 4.89 méteres eredményével. A második helyen az amerikai Jennifer Suhr, a harmadikon a kubai Yarisley Silva zárt.

A kétszeres ötkarikás bajnok Iszinbajeva - akinek vélhetően ez volt az utolsó versenye - pályafutása harmadik világbajnoki címét szerezte. A 31 éves világcsúcstartó egyedüliként vitte át a 4.89 méteres magasságot, ezzel megelőzte az olimpiai bajnok amerikai Jennifer Suhrt és a világ idei legjobb eredményével büszkélkedő kubai Yarisley Silvát (mindkettő 4.82 m).

Az orosz sztár – aki a végén sikertelenül próbálkozott az 5.07 m-es világrekorddal – korábban azt mondta, hogy a hazai rendezésű vb után gyermeket szeretne vállalni, és egyelőre felettébb kérdéses, hogy később visszatér-e a pályára.

LaShawn Merritt agyonverte a mezőnyt 400-on

Az amerikai LaShawn Merritt nyerte a 400 méteres síkfutás döntőjét, miután egyéni csúcsát megdöntve 43.74 másodperc alatt teljesítette a távot, és a riválisai megközelíteni sem tudták.

Merritt a 2008-as pekingi olimpián 43.75 másodperces eredménnyel lett olimpiai bajnok 400 méteren, és azóta nem tudta felülmúlni egyéni legjobbját, de ez most sikerült neki.

Afrikai fölény 3000m akadályon és 800m-en

A 3000 méteres akadályfutás fináléjának első hat helyét kenyai és etióp futók szerezték meg: a kenyai Milcah Chemos Cheywa a világ idei legjobbját futva győzött, alighogy megelőzve az egyéni csúcsát megdöntő honfitársát, Lidya Chepkuruit.

A 800 méteres síkfutás döntőjét az etióp Mohammed Aman nyerte meg az amerikai Nick Symmonds és a dzsibuti Ayanleh Souleiman előtt.

Harting zsinórban harmadik vb-címét szerezte

Zsinórban harmadik világbajnoki aranyérmét szerezte meg Robert Harting, a londoni olimpián is aranyérmes diszkoszvető, aki Moszkvában 69.11 méteres dobással védte meg címét. A második helyen a lengyel Piotr Malachowski, a harmadikon az észt Gerd Kanter végzett, magyar dobó nem volt a mezőnyben.

Korábban kezdődött az istentisztelet Bolt miatt

Korábban kezdődött egy jamaicai templomban az istentisztelet vasárnap, mert a helyiek élőben akarták látni honfitársuk, Usain Bolt 100 méteres futását a moszkvai atlétikai világbajnokságon.

A mise csúsztatásáról a Jamaica Star című napilap címoldalán számolt be kedden, erre reagálva a hatszoros olimpiai bajnok sprinter twitter-oldalán azt írta: "Isten, bocsánatot kérek."

Bolt vasárnap 9.77 másodperces eredménnyel megnyerte a 100 méteres síkfutást Moszkvában. A döntőt helyi idő szerint délelőtt közvetítették Jamaicában.

Forrás: MOBfb share