Mezítláb Kanadából Argentínába

Joseph Michael Liu Kai-Tsu Roqueni fiatal mérnök Montrealból. Arra készül, hogy 18 hónap alatt 19 ezer kilométert megtéve elfut Kanadából Argentínába. Mezítláb.

A furcsa nevű férfi kínai, mexikói és kanadai felmenőkkel rendelkezik, életének első 20 évét Mexikóban töltötte. Július 2-án indult útnak montreali otthonából, hogy 14 országot átszelve elérje Ushuaiát az argentin Tűzföldön. Előtte egy évig edzett mezítláb futva minden olyan felszínen, amilyennel az útja során találkozhat.

A 32 éves Liu Kai-Tsu nem az első a világon, aki ilyen hosszú távot lefut, de az első, aki ezt cipő nélkül teszi. A kanadai férfi mindig is szerette másképp csinálni a dolgokat, és a legnagyobb motivációja arra, hogy elfusson a világ végére mezítláb, hogy "még nem csinálta senki más". Ráadásul olcsóbb is így, hiszen így nem kell több ezer dollárt költenie futócipőkre.

A mezítlábas futó naponta kétszer 25 kilométert vagy két és fél órát kocog majd, amelyik előbb érkezik, és hetente két napot pihen. Igyekszik elkerülni a kövesutakat, amelyek a leginkább igénybe veszik az emberi lábat. Szükség esetére, ha már túl érzékennyé válik a talpa, négy pár futószandált is visz magával.

Eltérően Jesper Olsentól, aki 42 ezer kilométer futott a Föld körül cipőben, a kanadai futó nem visz magával támogató csapatot. Mindössze egy elsősegélydoboz lesz nála, valamint egy szerkezet, amellyel szükség esetén mentőhelikoptert hívhat. Bár a legrosszabb forgatókönyvön nem szeret gondolkozni, ha nagyon nagy baj lenne, haza menne Kanadába kezelésre, és utána folytatná az utat. "Nem adom fel könnyen" - biztosít mindenkit elszántságáról.

Bár a komoly fizikai megterheléshez a helyes táplálkozás is fontosnak látszik, Liu Kai-Tsu ebből sem csinál nagy gondot. Ha tud, igyekszik aztékzsályamagot (chia seeds) enni az út során, mivel az több fehérjét tartalmaz, mint a búza, kukorica, rizs vagy zab, de egyébként azt eszik majd, amit helyben talál.

A kanadai futót elmondása szerint olyan személyek inspirálták az útra, mint Ernesto Che Guevara, aki motorral járta be Dél-Amerikát, az uruguay-i rögbicspat, amely egy repülőbaleset után több mint két hónapig bolyongott a chilei Andokban és az olasz hegymászó, Reinhold Messner, aki a világ mind a 14 8 ezer méter feletti hegyét megmászta oxigénpalack nélkül. Ezen kívül jótékonysági célokra is gyűjt útja során, például egy oktatási alapítványt támogat.

Liu Kai-Tsu útját ezen a honlapon lehet követni.

Forrás: Origofb share