Milyen zenére pörgetik fel magukat a profi futók?

A Dívány az ország legjobb futónői között kérdezősködtünk arról, hogy hallgatnak-e zenét edzéshez, és ha igen, akkor milyet.

Papp Krisztina olimpikon azt mondta a Díványnak, hogy változó, mikor fut zenével, és mikor nem. "Van, hogy az összes könnyű futásomon velem van a lejátszó, van, hogy egy évig sem hallgatok zenét." Ő általában a könnyebb, lazító futásokhoz szokott zenét hallgatni (emellett még résztávozások, és keményebb tempófutások vannak az edzésében), de mint mondta, mostanában már akkor sem viszi magával, mert szeret a testére figyelni, hogy mi esik jól, és mi nem. "Ha zenének nagyon el tud ragadni a ritmusa, és ilyenkor regeneráló futás helyett erősebb tempóval megyek, ami megbosszulhatja magát a másnapi keményebb edzésen."

Nála a futás sokszor zene nélkül is meditációs élményt jelent. "Csak futni, futni, néha gondolatok nélkül, ellazulva, távol mindentől és mindenkitől. Csak te vagy, a csend, az aszfalt vagy az erdő. Ezt zenével nem szívesen töröm meg mostanában." Mint mondta, általában télen szokott zenével futni, mert az alapozás elején még jól esik nem figyelni semmire, csak szaladgálni, gondolkodni az életről, filozofálgatni. "Persze, ez csak én vagyok" - teszi hozzá. És hogy milyen zenét hallgat, illetve milyet fog hallgatni? Többek között Avicii-től a Wake Me Up-ot, Nicky Romerótól a Like Home-ot vagy Rudimentaltól a Waiting All Night-ot. "Na, ezekre eléggé lehet futni" - fűzte hozzá.

Csak a könnyű futások alkalmával és versenyek előtt, a bemelegítésnél hallgat zenét Czebei Réka is, aki utánpótlás országos bajnok. "Erős edzéseken nem szoktam, mert zavar a koncentrációban, illetve az edzői instrukciókat sem hallom." Mint mondta, versenyen a bemelegítés alatt elsősorban az a célja, hogy felpörögjön, ezért ilyenkor gyorsabb zenét hallgat, viszont edzésen változó a dolog. "Ami éppen jön, nincsen zenei listám, mindig mást hallgatok, de azért a dinamikusabbak vannak túlsúlyban." Ilyenkor a cél az, hogy könnyebben elviselje a monotonitást, és kizárja a külvilágot. Czebei Calvin Harristől a Drinking From The Bottle-t ajánja.

Ennél is kevesebbet zenét hallgat Zsigovics Natália, a 400 méteres síkfutás idei országos bajnoka, aki állítása szerint csak bemelegítés közben szokta betenni a fülhallgatót, hogy alkalmazkodjon a ritmushoz, és beindítsa a szervezetét. "Általában pörgős mixeket hallgatok, hogy kizárjam a külvilágot" - magyarázta a Díványnak. Ilyen pörgős remixeknek felelnek meg például a Tomorrowland nevű belga elektronikus fesztivál összeállításai is. Amikor azonban a bemelegítésnek vége, a zenehallgatásnak is annyi. "Amikor már magár a feladatot teljesítem, semmit nem hallgatok, mert már zavaró tényező és befolyásolja az összpontosításom" - mondta Zsigovics.

A beszámolók alapján elég jól körvonalazódik, hogy a profik könnyebb futásokhoz, esetleg bemelegítéshez hallgatnak zenét. A könnyű futás pedig tökéletesen megfelelhet annak, amit egy hobbifutó heti kábé három alkalommal végez, úgyhogy hibát biztos nem követ el azzal, ha zenével felszerelkezve indul el kocogni, sőt időnként nagyobb tempóra is kapcsolhat tőle, ráadásul a monotonitást is segít elviselni.

A buliból a Velvet/Dívány se szeretne kimaradni, úgyhogy az egyik lelkesen edző szerzőjük playlistjét meg is osztják. Ha a forrásra kattintasz, a cikk végén találod.

Forrás: Díványfb share