Tresó Gábor körbefutja Nógrád megyét

Tresó Gábor, a balassagyarmati Kiss Árpád VDSE ultrafutója - szeptember 6-tól, péntektől tíz nap alatt - minden nógrádi településre elfut, népszerűsítve ezzel az atlétikát. Bárki csatlakozhat hozzá egy kis kocogásra.

Itt olvashatjátok a Nógrád Sport interjúját.

A 24 órás világbajnokságokat is megjárt futó legutóbb a Fertő tavat futotta körbe, a megye körbefutásának gondolata valamikor 2005 táján pattant ki a fejéből.

- A tervekkel már akkor nagyon sokat foglalkoztam, de a 2005-ös Bécs-Budapest Szupermaraton és a 2006-os 24 órás vb nagyon sokat kivett belőlem és a hosszú pihenés alatt sem erőm, sem motivációm nem volt, hogy ilyet csináljak - mesélte tudósítónknak Gábor. - Aztán mint az elvetett mag, úgy a megyei futás gondolata is egyre jobban kicsírázott a fejemben és azt gondolom, hogy elérkezett az idő, hogy megpróbáljam megvalósítani tervemet. Fizikálisan erősebb vagyok, mint eddig bármikor és mentálisan is nagyon sokat fejlődtem. Már képesnek érzem magam egy ekkora kihívásra.

- Hogy jött az ötlet?
- Talán az a két előzmény lehetett hatással rám, ami a magyar ultrafutás két nagy mérföldköve is egyben. Még a nyolcvanas években volt -Megyénk körül megyünk körül- néven futó kezdeményezés, ahol híres sportolók mellé csatlakozva a megyehatárok mentén lehetett kisebb-nagyobb távokat megtenni és ekkor már voltak olyan emberek, akik maratoni táv fölötti szakaszokat is lefutottak. A másik pedig Sipos István, a világhírű ultrafutó 2000. évi futása volt, melynek során az ország összes települését végig futotta és ezzel új világcsúcsot állított fel a pihenőnap nélküli futásban.

- Van valami célja a futásodnak?
- A futást szeretném népszerűsíteni, elsősorban a fiatalok, gyerekek bevonásával. Mivel a gyerekek nem mennek el a futópályára, ezért elviszem hozzájuk, a településükre a futópályát. Elmesélni mindenkinek, hogy olyan nagy atlétákkal büszkélkedhet a megye, mint például Mecser Lajos, Kadlót Zoltán és Kovács Dusán. Ők igencsak példák lehetnének a mai gyermekek előtt. És mivel módomban áll ismerni mindhármukat, nyugodtan kijelenthetem, hogy nem csak a sport terén végzett munkájuk és eredményeik miatt.

- Nem kis feladatra vállalkoztál...
- A tíz nap alatt közel 700 kilométert futok majd, hat város és 125 község van a listámon. Nagyon örülök neki, hogy már most többen jelentkeztek, hogy itt-ott becsatlakoznának. Bárki, bárhogyan, bármekkora távra beszállhat, várok mindenkit nagy nagy szeretettel.

- Bárki követheti, hogy éppen hol tartasz.
- Igen, a hátizsákomon ugyanis lesz egy nyomkövető, aminek segítségével a honlapomon folyamatosan figyelni lehet, hogy éppen hol járok. Itt egyébként a pontos tervezett útvonal és időbeosztás is megtalálható. Sok segítséget kaptam Medvácz Lajostól, Balassagyarmat polgármesterétől, valamint Kovács Gábortól, a gyarmati tájfutók elnökétől. Fábri Gábor, a Nógrád Megyei Atlétikai Szövetség elnöke péntek reggel 9 órakor fog útnak indítani a polgármesteri hivatal elől.

A tervezett állomások.

1. nap (78,2 km): Balassagyarmat-Dejtár. 2. nap (48,9 km): Rétság. 3. nap (63,7 km): Romhány. 4. nap (71,5 km): Palotás. 5. nap (71 km): Hollókő. 6. nap (63,1 km): Pásztó. 7. nap (64,7 km): Bátonyterenye. 8. nap (92,9 km): Salgótarján. 9. nap (75,9 km): Etes. 10. nap (55 km): Balassagyarmat.

Hol jár Gábor?

A rajtnál a 400 méteres gátfutás hazai kiválósága Kovács Dusán, Salgótarján előtt pedig a félmaratoni magyar csúcstartó Kadlót Zoltán is Gáborral tart, és valószínűleg Mecser Lajos is csatlakozik majd.fb share