Ők is a 8. Intersport Balaton Maratonra készülnek - Házaspár külön távon

Egyévnyi "nógatás" után sikerült rávennie feleségét a futásra Bartl Istvánnak, így idén először mindketten neveztek a 8. Intersport Balaton Maraton és Félmaratonra. István, ahogy az elmúlt két évben, ezúttal is a félmaratonon áll rajthoz, neje pedig a 7 kilométeresek mezőnyét fogja erősíteni.

- Sorozatban harmadik alkalommal neveztél az őszi idényzáróra. Mivel fogott meg ez a verseny?
- Nemcsak a hangulat, de a környezet is csodálatos. Az utcai futóversenyeknek is remek a miliője, de a Balaton partján futni igazi élmény. Szerencsére az elmúlt két évben az időjárás is kegyes volt hozzánk, tavaly ugyan már picivel hidegebb volt, de még az sem akadályozott minket a futásban. A nevezés másik oka a BSI FélmaratonMániához kötődik, ha sikerül teljesítenem a 21 kilométert, akkor idén minden évszakban szerepel majd a nevem mellett egy félmaraton.
- Mióta ennyire szerves része életednek ez a sportág?
- Tizenévesen még rendszeresen atletizáltam, ezt követően azonban kimaradt jó 25 év. 40 körül a foci mellett döntöttem, csakhogy a mozgásigényem megnőtt, így kiegészítésként futni kezdtem. Sajnos nem sokáig tartott ez a korszak, ugyanis a térdsérülésem keresztülhúzta a számításaimat. Lefogytam ugyan 25 kilót, a focinak azonban búcsút kellett intenem, maradt a futás. Elsősorban azért döntöttem mellette, mert kisebb a kötöttség, és bármikor űzhető. Olykor ugyan hiányoznak a csapattársak, de sok örömömet lelem a futásban, ami kárpótol.
- Például?
- Egyrészt ad egy kellő fizikai edzettséget, másrészt, amióta rendszeresen futok, szinte egyetlen alkalommal sem voltam beteg. És ami a legfontosabb: hihetetlenül jó érzés ifjabbakat lehagyni a versenyen. Ez az érzés nem hasonlítható semmihez! 50 évesen teljesítettem a maratont, ami a mai napig meghatározó emlék számomra. Ráadásul az utóbbi időben a család is csatlakozott hozzám, és nemcsak szurkolóként. Egy évig "nógattam" a feleségem, de megérte, ugyanis most novemberben már ő is ott lesz az idényzárón. Egyelőre a hatodmaratonon, de első nekifutásra ez is megfelelő táv.
- Közösen készültök?
- Alapvetően a helyszín azonos, egyszerre érkezünk, de mindenki a saját tempójában edz. Én heti öt, míg a feleségem heti 3 alkalommal jár ki a Prímás szigetre. Hétvégén futjuk a hosszúkat, hétköznap munka után, esténként inkább a gyorsító edzések vannak soron. Bízom benne, hogy sikerült két órán belül teljesíteni a 21 kilométeres távot, és a feleségem is szeretne javítani az idején. Ha negyven percen belül ér célba, akkor már elégedetten utazhatunk haza Esztergomba.fb share