Ő is a 8. Intersport Balaton Maratonra készül - Aki az idényzárón kezdte újra

A 42 kilométeres mezőnyt fogja erősíteni a 8. Intersport Balaton Maraton és Félmaratonon Kereki Roberta. A kajak-kenu edző pécsi barátaival érkezik Siófokra, és mint mesélte, évről évre egyre több ismerősüket csalják el az őszi idényzáróra a Balaton mellé.

- Negyedik alkalommal vágsz neki ennek a megmérettetésnek. Melyik volt számodra a legemlékezetesebb?
- Egyértelműen az első! Noha a 7 kilométeres távon álltam rajthoz, mégis meghatározó pillanata volt ez az életemnek. A magyarázat is egyszerű: 15 év kihagyás után ezen a versenyen tértem vissza. Sajnos egy vírusos influenza a szívemre húzódott, és az orvosok egész életemre eltiltottak a sportolástól. Azonban nem akartam ebbe belenyugodni! Szép lassan edzeni kezdtem, először csak néhány métert tudtam kocogni, majd fokozatosan egyre jobban ment. Végül elhatároztam: nevezek az idényzáróra. Hihetetlen érzés volt, hogy ismét ott állhatok a startvonal mögött, és rengeteg emberrel együtt futhatok. Végigsírtam azt a hétezer métert. Rettenetesen elfáradtam, de életre szóló élményt jelentett nekem.
- Mit szóltak az orvosok a hobbidhoz?
- Az elején nem szóltam erről, de később tapasztalták ők is az eredményét. Jelenleg gyönyörűen zárnak a szívbillentyűim, és nincsen semmi bajom. Úgy kommentálták a fejleményeket, hogy "csoda történt". És valóban az, hiszen számomra a futás maga az élet, a betegség előtt rendszeresen sportoltam, futottam és kajakoztam. A családom az elejétől bízott bennem, ami sokat számított. Éreztem, hogy jól esik, de figyeltem a fokozatosságra. Tavaly már maratont futottam, és idén is szeretném legyőzni ez a távot.
- Mit gondolsz, mire lehetsz képes novemberben a Balaton Maratonon?
- A tavalyi futam rendkívül kemény volt. Igaz, betegen neveztem be, és a futam alatt többször is meg kellett állnom, mégsem adtam fel. Végül 4:35-tel értem célba. Idén a bécsi maratonon már sokkal jobb erőben éreztem magam. Szeretnék jobb időt futni, de elsősorban az érzés a fontos, hogy ott lehessek. Ezen felül minden lefaragott perc ajándék! Végig egyenletes tempóra törekszem majd, és elsősorban a légzésre kell figyelnem. Órát már nem használok, ismerem annyira a testem, hogy tudjam, mik a határaim.
- Említetted, hogy a családod végig bízott benned. Az edzésekre is elkísértek?
- Nemcsak kísértek, de együtt futunk a kisfiammal, aki idén töltötte a 10-et, ezért a 10,5 kilométeres távot választottuk számára. A férjemmel elsősorban a reggeli órákban edzek együtt, Koppánnyal pedig iskola után, délután. Kizárólag a Mecsekben, nagyon szép futókörnyezetben gyakorolunk. Az elmúlt években rengeteg barátot sikerült rábírni csatlakozásra, előző hétvégén egy húsz kilométeres túrán vettünk részt, de az idényzáróra is sokan el fognak kísérni minket.



fb share