Egészségünk megőrzése télen és a felkészülési időszakban

Lássuk, hogyan erősíthetjük testünket-lelkünket a téli hideg és kellemetlen időjárásban! Úgy látszik, mostanában az ősz és a tél kicsit begyorsított, ennek ellenére vagy éppen a felfordult ritmus miatt fázni kezdünk, gyakrabban meghűlünk.

Néhány jó tanács azokra a hetekre, amikor szinte már nem látunk az orrunkból előtörő nyálkától, a köhögéstől és a láztól. Ha legyengülünk és fázósak leszünk, az immunrendszerünk pedig némi támogatásról ábrándozik, itt az ideje egy kis változtatásnak!

A testünket erősíthetjük frottírozással, dörzsöléssel, csipkedéssel. Ez átmelegít és felfrissíti a szöveteket. Reggel, felkelés után egy kis frottír törölközőt hideg vízbe mártunk és a lábaktól felfelé haladva végigdörzsöljük a testünket, míg át nem pirosodik, forrósodik. Ezután végigdörzsöljük a kezünkkel és végig is csipkedhetjük. Ezzel a módszerrel szép marad a bőrünk és kitisztulnak belőle a salakanyagok. Eltűnnek a barna és egyéb gombás vagy más élősködő alapú foltok.

Ha gombát találunk a bőrünkön, hiszen a zárt cipőben ilyenkor könnyebben izzad meg a láb, különösen a hosszú távú sportoláskor, akkor almaecetes vattával dörzsöljük át az érintett bőrfelületet. Este lefekvés előtt pedig áztassuk lábunkat forró vízbe, amelybe egy kanál szódabikarbónát szórunk. Ha már jól átmelegedtünk, töröljük a lábat szárazra és kenjük be ausztrál eukaliptusz olajjal.

Az eukaliptuszt ilyenkor alkalmazhatjuk fogmosás után is: dörzsöljük végig vele a fogínyt, ez megszünteti az ínysorvadást és véd a fogszuvasodás ellen is.

Általános szabály, hogy lássuk meg azokat a táplálékokat, amelyeket felkínál számunkra az adott évszak. Ősszel kezdődik a dió és mogyoró szezonja, ezek kellemesen átmelegítenek, energiát adnak. Ugyanígy jól fűt és energiát ad a zabkása, amely nem utolsó sorban rengeteg vitaminnal és ásványi anyaggal is rendelkezik. Ugyanez vonatkozik a kölesre is. Együnk sok idény zöldséget, amit lehet nyersen, de a meleg hatás kedvéért használjunk sokféle melegítő fűszert kásákra szórva, ezekre később visszatérünk.

Megjelent a padlizsán, még van paradicsom paprika, uborka, töltsük fel a szervezetünket vitaminokkal – sajnos manapság egy aktív sportolónak ki kell egészíteni ezt vitaminkészítményekkel, hacsak nem valódi kertművelésből és jó földből származó zöldségekhez juthat hozzá.

Jön a sütőtök és a gesztenye is. Ezeket süssük meg sütőben, védenek és melegítenek. A bokrokon ott a természet legerősebb gyógyszereinek egyike, a csipkebogyó. A puhákat szedjük le és azon a lyukon, ami a leszedésnél keletkezett ki tudjuk nyomni szép óvatosan a húsát, anélkül a torkot irritáló szőröcskék vele jönnének. Együnk sok almát és mákot!

Felsorolunk néhány könnyen beszerezhető fűszernövényt, amelyet nagy sikerrel alkalmazhatunk ilyenkor megfázások és egyéb őszi tünetek ellen:
Cayenne: Tisztítja a lépet, májat, tüdőt, veséket és a gyomrot. Melegít, és az egész szervezetet kedvezően befolyásolja, szabályozza. Hashajtó. Kenőcsként a bekent terület vérellátását erősen növeli.
Chilli: Vérpezsdítő, serkentő de gyomorégést, bélpanaszok okozhat a túlzott fogyasztása. Csak folyadékban feloldva, vagy kásákra szórva. Meghűlés fagyás, reumás fájdalmak, gyenge vérkeringés ellen alkalmazható.
Gyömbér: Melegít. Általában fokhagymával együtt nyers, friss formában a leghatékonyabb. Mindenféle süteménybe, zöldséghez, gabonához, kásákhoz, kenyerekhez nyers és párolt formában egyaránt ajánlott. Erősen vértisztító, jó ellenszere minden fajta degeneratív betegségnek, csökkenti a gyógyszerek mellékhatását, serkenti a mirigyrendszert. A belső szerveket felmelegíti, erősíti a gyomrot. Megszünteti az émelygést, hányingert, akár utazás miatt, akár terhesség miatt lép fel. Gyógyítja a fekélyt a torokgyulladást. Fékezi a gyomorrontást és enyhíti a szélgörcsöket.
Szegfűszeg: Forró vízben feloldva hurutoldó, kiváló izzasztó, meghűlésnél és más hideg okozta betegségnél ajánlott.
Mustár: Porát feloldva nyálkaoldó, slejm letisztító. Meleg borban feloldva lázcsillapító. Néhány fehér mustármag elrágásától kitisztul az agy, javul az emlékezet. A mustártapasz reuma, ízületi gyulladás ellenszere.
Édes nemes pirospaprika: Melegítő hatású. Összehangolja a szervek és a vér működését. De ne tévesszük össze erős szaktársával, amely viszont gyomorrontó és fekélyképző, ha nem tartunk mértéket.
Kardamom: tisztítja a légutakat légzésserkentő, emésztésserkentő.
Édesgyökér: jól oldja a hurutot, enyhíti az asztmás rohamokat.
Fokhagyma: Az egész test egyik legfontosabb tisztító- és gyógyszere. Kizárólag nyersen fogyasztva gyógyít, de óvakodjunk attól, hogy darabokban fogyasszuk, mert kimarja a bél és gyomorfalat. Pirítósra kenve, szétpréselve salátákra, kásákba rakva alkalmazható. Féregűző, nyálkaoldó, melegítő, gyulladáscsökkentő, gombaölő, kitisztítja a testből a cisztát, miómát, ha kis mennyiségben, kitartóan alkalmazzuk, és nem visszük be mellé továbbra is a mérgeket. Erősen baktériumölő, de a hasznos bélbaktériumokat nem bántja. Fertőzés esetén naponta kétszer-háromszor kettő-négy gerezdet. Szétnyomva, elkenve, összezúzva. Fogyasztása nem ajánlott várandós kismamáknak és szoptatós anyáknak.

Végül néhány trükk: Ha kezünkön lábunkon az ujjhegyeket erőteljesen átnyomkodjuk, elmúlik a nátha. Ha erős nyomást gyakorolunk a nyelvgyökre, csillapodik a köhögés.
Hacsak nem vagyunk valóban nagyon betegek, minden esetben érdemes használni a természet patikáját. De legjobb, ha eleve odafigyelünk a táplálkozásunkra, légzésünkre, gondolkodásunkra, és akkor nem lesz szükség "tűzoltásra".

Forrás: Terepsport



fb share