Vasárnap Kovács Patricia is megfuttatja Hanna Lujzát

Ha itt az ősz, itt a futószezon, amely szeptember 14-én a 29. Wizz Air Budapest félmaratonnal kezdődik. A dm fuss babakocsival a Ligetkörön viszont idén debütál. A 3,4 km-es távon indulhatnak anyukák, apukák, nagyszülők babakocsis gyermekeikkel, unokákkal. A mozgalom elindítója, a Fuss babakocsival Egyesület célja az, hogy minél többen vegyenek részt az eseményen, és ezzel felhívják a kismamák figyelmét a mozgás szükségességére a szülés után is. A babakocsis futás egyúttal rekordkísérlet is lesz, melyen ismert személyek is rajhoz állnak.

Kovács Patrícia színésznő, most nem színpadon, hanem a Városligetben a dm fuss babakocsival indulói között "lép fel" kislányával, a 11 hónapos Hanna Lujzával. A színésznőhöz közel áll a sport és a futás. A férjével közösen létrehozott Suhanj! alapítvány is fontosnak tartja a mozgás népszerűsítését, elsősorban a sérült és fogyatékkal élők körében.

Miért indulsz el a babakocsis futáson?

Jó kezdeményezésnek tartom. Fontos, hogy az ilyen rendezvények megfelelő sajtónyilvánosságot kapjanak, valamint ez az esemény megmutatja a kismamáknak, hogy nem szabad megfeledkezni a mozgásról a szülés után sem.

Te miért pont a baba-mama futást választottad, mint szülés utáni mozgásformát?

Régebben is futottam, és amikor a kislányom 4 hónapos lett, úgy döntöttem itt az ideje annak, hogy újra kezdjek mozogni. Először még egyedül futottam, de rájöttem, hogy ez így nem fér bele a napirendembe, túl sok az elvesztett hasznos idő. Korábban már hallottam a babakocsis futásról, és mivel jó dolognak tartottam, így kipróbáltam.

Mi a tapasztalatod, kislányod, Hanna Lujza szereti, hogy együtt "futhat" az anyukájával?

Nagyon élvezi. Átalussza az egészet. Ha már "csak" sétálunk az szinte már nem is elég neki. Előfordul, hogy azért megyünk le kocogni, mert nem alszik el délután, így viszont a levegőn hamar elszenderedik. Maximum egy órát futok, változó rendszerességgel, az átlagsebességem 6:00-6.30 perc körül van kilométerenként. De sokszor megszakítjuk a kocogást egy kis sétával, a lényeg, hogy kényelmesen érezzük magunkat.

Nehéz volt szülés után újra formába lendülnöd? Volt esetleg edzésterved, ami segített?

Nem volt könnyű a kezdet, mivel a babavárás időszakában és a szülés után sok hónap kimaradt, amit rendszeres mozgás nélkül töltöttem. Edzéstervem az, hogy a férjem tanácsát követem: alacsony pulzussal futok és csak akkor, amikor jól esik.

Mit tanácsolsz azoknak a kismamáknak, akik még csak most barátkoznak a gondolattal, hogy elkezdenek futni, sportolni?

Mindenképpen bátorítanám őket, mert fontos a mozgás, nem szabad elhanyagolni, és bele fér időben, főleg ha a babakocsis futást választják. Ez jó példája annak, hogy össze lehet egyeztetni a futást és a babázást.

fb share